Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 životinjskih vrsta kojima preti izumiranje: Klimatske promene utiču na njihova staništa i na reprodukciju

Klimatske promene na nekoliko načina utiču na životinjske vrste.

 Pingvini na obali Izvor: Shutterstock

Promene temperature i drugi uticaji klimatskih promena postaju sve očigledniji, a posledice već vidimo u celom svetu. Neka ostrva više ne postoje zbog porasta nivoa mora, prirodne katastrofe događaju se sve češće i svake godine više životinjskih vrsta izumire zbog uticaja klimatskih promena na ekosisteme i staništa u kojima žive, piše Green.hr.

Možda će vas zanimati i:

Tu je i porast zagađenja vode, vazduha i čvrstog otpada što utiče na hranu koju jedu i staništa u kojima žive. Neke životinje moraju da promene način ishrane kako bi preživele uticaje klimatskih promena. Ako pojedine životinjske vrste ne mogu da migriraju u područja sa povoljnijom klimom, mnogo je verovatnije da će izumreti.

Gepardi

Najbrža kopnena životinja na svetu, gepard, suočava se sa brzim izumiranjem usled klimatskih promena. Trenutno je naveden kao ugrožena vrsta na Crvenoj listi ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN). U nekim područjima i populacija plena geparda opada. Kao rezultat toga, gepardi su morali da promene način ishrane, odnosno da love druge životinje koje žive u istom okruženju.

Porast temperatura čak je uticao na sposobnost reprodukcije ove velike mačke. Neke studije su pokazale da se kod velikog broja muškij jedinki geparda snizio nivo testosterona. U nekim slučajevima uočeno je da je broj spermatozoida geparda gotovo deset puta manji od prosečne kućne mačke, a naučnici veruju da su ova otkrića posledica viših temperatura izazvanih globalnim zagrevanjem.

Pande

Ovaj zaljubljenik u stabla, težak 70 – 120 kg i zaštitni znak Svetskog fonda za prirodu (WWF) hrani se isključivo bambusom. Međutim, klimatske promene smanjuju količinu bambusa koji raste u prirodnim staništima ovih životinja u Kini. Osim što im je glavna prehrana, bambus im pruža i zaklon.

Drugim rečima, učinci klimatskih promena imaju itekako veliki uticaj na dobrobit pande.

Zelene kornjače

Zelene kornjače, poput mnogih životinjskih vrsta, osetljive su na promene temperature uzrokovane globalnim zagrevanjem. Budući da pol bebe kornjače zavisi od temperature peska na kojem je položeno jaje, klimatske promene utiču i na razvoj ovih kornjača. Toplija područja daju ženke kornjača. Dakle, sa klimatskim promenama koje uzrokuju porast temperatura, izleže se više ženki nego mužjaka. To može uticati na rast populacije zelenih kornjača u budućnosti, jer to znači manje partnera za parenje ženki.

Možda će vas zanimati i:

Azijski slonovi

Ovi veliki ušati sisari izuzetno su osetljivi na porast temperature. To je zato što da bi opstali treba da piju mnogo sveže vode, a još više kad je toplije vreme!

Dakle, klimatske promene i globalno zagrevanje otežavaju slonovima svakodnevno dobijanje količine vode koja im je potrebna.

Topliji uslovi takođe olakšavaju invazivnim biljkama da uspevaju i prerastu redovne izvore hrane slonova - poput lišća bambusa i banana.

Polarni medvedi

Klimatske promene i globalno zagrevanje smanjuju količinu arktičkog morskog leda. Ovaj led je važan jer je to područje na kojem polarni medvedi žive i gde love foke.

Dakle, kako količina leda postaje sve manja, to znači da polarni medvedi imaju manje pristupa hrani, a njihova staništa postaju sve manja.

Pingvini

Ove ptice žive na antarktičkom kontinentu i hrane se bićima poput škampa koja žive pod ledenim pokrivačima.

Klimatske promene uzrokuju topljenje leda na ovom području.

A kako se led topi, populacija im se smanjuje i pingvini moraju da migriraju iz svog prirodnog staništa kako bi pronašli alternativne izvore hrane.

To im otežava smirivanje i parenje tokom sezone razmnožavanja - jer im ponekad jednostavno nedostaje hrane.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka