Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neobična čast: Naučnici su novootkrivenoj vrsti žabe dali ime po Greti Tunberg - evo i zbog čega!

Novootkrivena vrsta vodozemca ponela je ime po mladoj Greti Tunberg.

 Žaba na listu Izvor: Konrad Mebert / SWNS / SWNS / Profimedia

Biolozi iz neprofitne ekološke organizacije Rainforest Trust iz istočne Paname otkrili su novu vrstu vodozemaca. Žaba pripada rodu Pristimantis, koja obuhvata 570 vrsta. Od njih, samo 13 živi u Panami. Životinja je dobila ime Pristimantis gretathunbergae po aktivistkinji Greti Tunberg.

Možda će vas zanimati i:

"Greta nas, više od bilo koga drugog, podseća da budućnost svake vrste na Zemlji zavisi od toga šta radimo u ovom trenutku", kažu članovi tima naučnika.

Prašume Paname nisu dovoljno istražene, a svaka ekspedicija se suočava sa mnogim izazovima. U ovom slučaju, naučnici su morali da se popnu na planinu Sero Čukanti, visoku oko 1500 metara, krećući se na konju i peške po uskim planinskim stazama.

Veličina novootkrivene vrste žaba varira u zavisnosti od područja gde je pronađene, ali su ženke uvek veće od mužjaka. Prosečni je to od 21-36 mm za mužjake i 27-45 mm za ženke. Novootkriveni vodozemac ima karakteristične ispupčene crne oči, kontrastnu svetlu gornju usnu, veliku glavu i konusni tuberkul na gornjem kapku.

Staništa su veoma fragmentirana, što objašnjava uočljivu razliku u veličini jedinki. Naučnici su uvereni da se ovaj predstavnik faune već suočava sa ozbiljnim pretnjama zbog krčenja šuma i klimatskih promena.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka