Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na jedno zrno peska staje pet jedinki ove vrste: Otkriven najmanji kopneni puž na svetu

Bilo je neverovatno videti da uprkos njihovim izuzetno malim dimenzijama, ovi puževi imaju složene mehanizme ponašanja.

 Kućica najmanjeg puža na svetu Izvor: Contributions to Zoology

Biolozi u severnom Vijetnamu otkrili su puža koji je toliko mali da pet jedinki mogu da stanu na jedno zrno peska. Stvorenje je dobilo ime Angustopila psammion. Približni prečnik njegove školjke je 0,48 milimetara, a zapremina školjke je 0,036 kubnih milimetara.

Nije čudo što je ove puževe teško uočiti. Da bi ih pronašli, Barna Pal-Gergeli, iz istraživačke mreže Eötvös Lorand iz Budimpešte, i kolege sakupili su uzorke tla iz vijetnamskih pećina i stavili ih u kantu sa vodom. Zatim su uzeli plutajuće ostatke, osušili ih, prosejali i pregledali pod mikroskopom.

Možda će vas zanimati i:

U proučavanom materijalu pronađeni su rekordno mali puževi. Međutim, istraživači sugerišu da oni ne žive u pećinama.

"Pretpostavljamo da je sediment ušao u pećinu kroz pukotine u steni jer sadrži bezbojene, neprozirne školjke kopnenih gastropoda. Živi puževi verovatno žive duboko u krečnjačkim pukotinama pored", kaže Barna Pal-Gergeli.

Istraživači su takođe otkrili malo većeg puža u Laosu, kojeg su nazvali Angustopila coprologos. Naučnici su otkrili da ovo stvorenje imaju sićušne granule prljavštine ili sopstveni izmet u radijalne linije na površini svoje školjke. Zašto to rade nije poznato.

"Ako je im služi kao kamuflaža, onda neko lovi ove male puževe. Ali ko? A ako nije maskiranje, šta je onda? Bilo je neverovatno videti da uprkos njihovim izuzetno malim dimenzijama, ovi puževi imaju složene mehanizme ponašanja koji su evoluirali kao odgovor na određene faktore životne sredine o kojima ne znamo ništa", kaže Pal-Gergeli.

Minijaturna veličina daje im neke prednosti. "Verovatno je da, budući da su mali, ovi puževi mogu da stignu do čestica hrane koje druge vrste ne mogu da konzumiraju i da prodru u veoma uske pukotine stena", kaže Pal-Gergeli. Oni takođe mogu lako da izbegnu grabljivce.

Pal-Gergeli kaže da su ovo najmanji kopneni puževi na svetu i da će biti veoma teško pronaći manje. Međutim, u moru su poznati i manji puževi. Rekorder je Ammonicera minortalis sa prečnikom od 0,34 mm do 0,46 mm.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka