Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslednji (i jedini) put je viđena pre 20 godina: Snimljena retka vrsta hobotnice kojoj se 'plašt vijori kroz vodu'

"Videti je uživo je neopisivo. Toliko su me opčinili njeni pokreti. Izgledalo je kao da pleše kroz vodu sa plaštom koji se vijori", rekla je Džasinta Šeklton koja je snimila hobotnicu.

 hobotnica Izvor: Stephen Frink Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

"Danas sam imala neverovatan zaron i naišla na hobotnicu prekrivač! Ova životinja je retko viđena vrsta okeanske hobotnice koje ceo svoj životni ciklus provode u otvorenom okeanu. Prvi živi mužjak viđen je tek 2002. godine!", napisala je pomorski biolog Džasinta Šeklton na svojoj Instagram stranici nakon što je podelila snimak koji je napravila ranije tokom ronjenja.

Možda će vas zanimati i:

Džasinta je ovu retku vrstu hobotnice intenzivnih boja koje se prelivaju iz jedne u drugu, uočila u blizini ostrva Lejdi Eliot na Velikom koralnom grebenu.

"Kada sam ugledala, pomislila sam da je reč o nekoj mladoj ribi dugih peraja, ali kada sam se približila, shvatila sam da je to ženka hotobnice i bila sam presrećna toliko da sam cičala kroz disaljku. Tolikom sam bila srećna da mi je bilo teško da zadržim dah i snimim je", ispričala je ona.

Ova vrsta Tremoctopus violaceus hobotnica ili violet blanket octopus je izuzetno retka. Prvi put je jedan mužjak primećen pre 21 godinu severno od Velikog koralnog grebena. Video ga je dr Džulijan Fin, viši kustos pomorskih beskičmenjaka u Muzejima Viktorije.

Fin je u tekstu za Žurnal pomorskih istraživanja rekao da su ove hobotnice "najsektremniji primer disproporcije polova". Ženke mogu da porastu do dva metra u dužinu, dok mužjaci porastu svega 2,4 centimetra i nemaju plašt ili prekrivač duginih boja koji ih čini toliko privlačnim. Ženke koje dobiju šareni "prekrivač" koriste ga kako bi izbegle predatore i u njemu "kriju" plave bodlje sa mastilom koje koriste za samoodbranu.

Ova hobotnica nije jedino retko biće koje je Šeklton videla. Pre nekoliko godina "srela" je retku orao ražu i melanin mantu, ali kaže da je susret sa hobotnicom jedan od njenih omiljenih.

"Videti je uživo je neopisivo. Toliko su me opčinili njeni pokreti. Izgledalo je kao da pleše kroz vodu sa plaštom koji se vijori. Boje su bile toliko neverovatno žive da nisam mogla da skinem pogled sa njih. Nikada nisam videla ništa slično", rekla je ona.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka