Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fotografija ajkule sa velikim ožiljkom je postala viralna na mrežama: Ko je mogao da ujede veliku belu kraljicu okeana

"Bio sam zaista iznenađen jer nikada u životu nisam video tako nešto. Bio je to ogroman ujedn na ogromnoj ajkuli".

 Velika bela ajkula Izvor: Shutterstock

Kada je u avgustu 2019. godine fotograf Džalil Najafov, ljubitelj ajkula i prirode, istraživao obale Meksika, nije moga ni da nasluti da će fotografija koju je tada napravio, izazvati toliko interesovanje.

Dok je sa prijateljima boravio na čamcu, pored njih je prošla velika bela ajkula!

Možda će vas zanimati i:

To je već samo po sebi bilo ekstremno uzbudljivo, ali onda su primetili da ajkula ima trag velikog ugriza sa bočne strane.

"Bio sam zaista iznenađen jer nikada u životu nisam video tako nešto", rekao je Najafov za CNN. "Bio je to ogroman ujedn na ogromnoj ajkuli".

Najafov je tada zaronio u vodu, sa svojom vodootpornom kamerom kako bi to i snimio. Fotografiju je tek krajem decembra 2021. godine objavio na svom Instagram profilu. Na njegovo iznenađenje, fotografija je postala viralna.

"Godinama snimam ajkule i imam dosta iskustva u ovoj oblasti", rekao je Azerbejdžanac Najafov. "Definitivno mogu da prepoznam nešto što je retko, a nikada nisam video tako ogroman ožiljak na ajkuli", ispričao je on.

Pre samog objavljivanja, Najafov je angažovao prijatelje i kolege stručnjake za ajkule kako bi dali svoje mišljenje o ožiljku koji je intrigirao hiljade ljudi.

Naučnik dr Tristan Gatridž, koji vodi pomorsku neprofitnu organizaciju Saving the Blue isključuje mogućnost da je ajkula zadobila ugriz tokom parenja.

"Odbacio bih parenje zbog položaja rane jer izgleda kao da je prilično duboka. Iako ožiljci od parenja mogu biti gadni, oni su uglavnom površni", rekao je on. Gatridž smatra da je ajkulu najverovatnije napala druga ajkula.

To misli i Majkl Domajer, šef Naučnog instituta za očuvanje mora, koji je "uveren da je ovo kompetitivna agresija".

Najafov je nekoliko godina radio za vladu Azerbejdžana pre nego što ga je strast prema ajkulama navela da promeni pravac.

Njegov cilj je da javnosti skrene pažnju na ajkule i istakne njihovu važnu ulogu u ekosistemu planete.

"Nema okeana bez ajkula, a nema kiseonika bez okeana. Dakle, spašavajući ajkule, spasavamo planetu", kaže Najafov, koji je zabrinut zbog pretnje koju po ajkule predstavlja trgovina perajama.

Nekima je Najafovljeva fotografija velike bele ajkule sa velikim ožiljkom zastrašujuća, ali ne i njemu. "Volim ajkule i apsolutno uživam u ronjenju sa njima", rekao je. "Ajkule nisu čudovišta!"

Vlada pogrešno mišljenje o ajkulama i njihovoja agresiji, kaže Najafovu. "Okeani su dom za oko 500 različitih vrsta ajkula, ali se za desetak njih zna da su potencijalno opasni za ljude", kaže on.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 4

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dobrivoje

Nele Karajlić ili Mik Džeger

Sasa

Meni ovo lici na ujed Orke. One imaju obicaj da drze ajkulu sa strane i da je okrenu

Nole59

Možda ugriz potiče iz vremena kada je ajkula bila mala. Kasnije kako je rasla, rastao je i ožiljak.

Najnovije

Priroda

Nauka