Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mislilo se da je izumrla: Retka ružičasta riba koja 'šeta', uočena posle 22 godine (VIDEO)

"Ovo je uzbudljivo otkriće koje nam daje nadu da će ružičaste ribice opstati"

 Ružičasta riba koja hoda po morskom dnu Izvor: YouTube/ABC News (Australia)

Ružičastu ribu koja pomoću svojih peraja 'hoda' po morskom dnu, ronioci su poslednji put videli 1999. godine, kod obala Tasmanije. I inače je viđena svega četiri puta, i to samo u Australiji, a verovalo se da je plitkovodna vrsta. Iako nije zvanično bila proglašena izumrlom, naučnici su od toga strahovali.

Međutim, podvodna kamera australijskih istraživača snimila je ovu ribu ranije ove godine.

Možda će vas zanimati i:

Tim morskog biologa Nevila Bareta u februaru je na morsko dno spustio kameru sa mamcem kako bi istražio korale, jastoge i vrste riba koje tu žive. On i njegov tim bili su iznenađeni kada su učili ovu ribu na snimcima. 

Riba ima "ruke"-peraja na kojima može da "šeta" po morskom dnu.

Neobično je da je riba snimljena na većim dubinama u odnosu na one u kojima je ranije živela. Iz zaštićenih zaliva, premestila se na dubinu od 150 metara.

"Ovo je uzbudljivo otkriće koje nam daje nadu da će ružičaste ribice opstati, jer očigledno imaju veću rasprostranjenost nego što se ranije mislilo", rekao je vođa istraživanja i morski biolog Nevil Baret, vanredni profesor na Univerzitetu Tasmanija.

Zaštićeni park u kome je riba snimljena je otprilike veličine Švajcarske, a poznat je po tome što ima dugačku pukotinu u zemljinoj kori koja je omogućila da se život razvije i u dubinama od preko 4.000 metara.

Asistentkinja koja je pregledala snimke, u oktobru je uočila neobično stvorenje među gomilom većih životinja koje je privukao mamac.

"Gledala sam jedan od naših snimaka i na ivici grebena je iskočila riba koja je izgledala pomalo čudno", rekla je Ešli Bastijansen sa univerzitetskog Instituta za antarktičke i morske studije. "Kada sam je bolje pogledala, videla sam male ruke", rekla je ona za ABC.

Na snimku se vidi riba dužine 15 cm kako se penje na ivicu nakon što ju je uznemirio kameni jastog. U početku je radoznalo posmatrala komešanje, a onda je nakon nekoliko sekundi otplivala.

"Za to vreme smo uspeli da je snimimo, identifikujemo vrstu i izmerimo njenu veličinu", rekao je Baret za ABC.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka