Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poznata uglavnom iz knjiga: Naučnci snimili retko viđenu ribu sa providnom glavom i zelenim očima (VIDEO)

"Vozila na daljinsko upravljanje su napravila više od 5.600 uspešnih zarona i snimili više od 27.600 sati video zapisa, ali smo ovu ribu videli samo devet puta."

 Riba sa providnom glavom i zelenim očima Izvor: YouTube prntscreen/MBARI (Monterey Bay Aquarium Research Institute)

Dok su naučnici sa Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) istraživali dubine Tihog okeana kod obale Kalifornije koristeći dubokomorska vozila i snimili su jedno potpuno neverovatno stvorenje.

U pitanju je Opisthoproctus kratkog nosa (Opisthoproctus soleatus) - dubokomorska riba sa providnom glavom, poznata uglavnom iz knjiga i muzejskih postavki. Prvi put je opisana 1939. godine, a samo mali broj ljudi je imao priliku da je vidi uživo.

Možda će vas zanimati i:

"Vozila na daljinsko upravljanje MBARI Ventana i Doc Ricketts su napravila više od 5.600 uspešnih zarona i snimili više od 27.600 sati video zapisa, ali smo ovu ribu videli samo devet puta", kaže se u opisu.

Neuhvatljiva riba ima dva mala udubljenja u kojima se obično nalaze oči, ali u stvarnosti, njene oči su dve svetleće zelene kuglice, koje gledaju nagore prema vrhu glave. Ova struktura omogućava Opisthoproctus soleatus-u da skenira vodu iznad sebe u potrazi za hranom.

Oči ove ribe, pored svog čudnog oblika i lokacije, odlikuju se višeslojnom retinom velike površine: sve kako bi što bolje videla u mraku. Jedna studija iz 2019. godine je pokazala da neobične oči ove ribe mogu da se okreću unutar providne glave, omogućavajući im da traže hranu ne samo iznad, već i ispred sebe. Takođe ovakva struktura oka štiti ribu od sunčeve svetlosti kada se nađe u plitkoj vodi.

Možda će vas zanimati i:

Oči sijaju jarko zelenom svetlošću, a istraživači veruju da je Opisthoproctus soleatus razvio oblik filtera koji mu omogućava da ignoriše sunčevu svetlost i primeti bioluminiscenciju malih riba i meduza kojima se ova riba pretežno hrani.

Morski biolozi su takođe otkrili da opisthoprokt koristi svoja velika ravna peraja da ostane mirna u vodi.

Primerak na video snimku pronađen je na dubini od oko 600 metara u zalivu Monterej kod obale Kalifornije.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka