Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inače ih ima 500 nasumično raspoređenih u vilici: Ovoj opasnoj ribi svaki dan poraste 20 novih zuba

Novo istraživanje otkriva neobičnu osobinu pacifičkog long bakalara.

 pacificki-bakalar_40672702.jpg Izvor: Shutterstock

Unutrašnjost njegovih usta izgleda kao neuredna fioka za srebrni escajg. Pacifički longcod ili long bakalar (Ophiodon elongatus), ima više od 500 sitnih zuba raspoređenih nasumično u gornjoj i donjoj vilici. Istraživanje objavljeno ovog meseca u naučnom časopisu Proceedings of the Roial Societi B, otkriva još jednu neobičnost - pacifički lingcod dobija i gubi u proseku 20 zuba svakog dana!

Možda će vas zanimati i:

Ovo otkriće iznenadilo je i same autore studije Adama Samersa, profesora biologije sa Unoverziteta u Vašingtonu i Karli Koen, doktoradkinju sa Univerziteta u Vašingtonu koja proučava biomehaniku hranjenja.

Lingcod je svaštojed koji lovi iz zasede, a odrasla jedinka može da ima i preko 150 centimetara.

"Proždrljivi lovac, lingcod jede sve što može da mu stane u usta", kaže Koen – i mnogo toga se dešava u njegovim ustima.

Živi na zapadnoj obali Severne Amerike, od Aljaske do Donje Kalifornije u Meksiku, i ekonomski je važan za ribolovce, kaže Koen.

Kada lingcod napadna, njegovi prednji zubi se izvlače napred i uvlače plen u usta. Tada posao preuzimaju zadnji zubi koji plen drobe i seckaju. Da bi ova tehnika bila uspešna lingcodovi zubi moraju da budu tanki i oštri, ali su - skloni pucanju. Kako bi mu plen bio dobro sažvakan, priroda je udesila da mu, nakon što jedan pukne, stalno raste set novih zuba.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka