Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Do sada su vas plašile, a od sada će vam neke biti skroz simpatične: 10 veoma čudnih ajkula

Kada čuju - ajkule - ljudima se najčešće pojavi u glavi slika oštrih zuba velike bele. Međutim, ova lista je dokaz da ajkule mogu da budu veoma neobične.

 ajkule-0631479644 Izvor: www.isoladelbaapp.com/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

1. Heterodontus francisci (Horn shark) ili ajkula sa rogom

U pitanju su tihe i skromne male ajkule koje dane provode skrivajući se u pukotinama stena na dubini većoj od 12 metara.

Ove ajkule love noću, a jedu uglavnom mekušce i morske ježeve. Nespretni su plivači, a ponekad koriste peraja kako bi "puzali" po stenama umesto da plivaju. 

Možda će vas zanimati i:

2. Džepna ajkula (Mollisquama parini; Pocket shark)

Ove ajkule staju na dlan i imaju oblik malenog kita. Ova nova vrsta ajkule otkrivena je u Meksičkom zalivu 2010. godine, a ime nisu dobile po veličini (iako su mogle) nego po otvoru u obliku džepa koje se nalazi u blizini peraja.

S obzirom da ih je ulovljeno tek nekoliko, naučnici ne znaju mnogo o njima. Pretpostavlja se da džep koriste za izlučivanje feromona ili bioluminiscentne tečnosti.

3. Kit ajkula

Kit ajkule mogu da budu dugačke i do 10 metara i najveće su žive vrste riba na svetu. Ali nije ih to kvalifikovalo da se nađu na ovoj listi, nego njihovi zubi oko očiju!

Japanski istraživači su 2020. godine otkrili da su oči kit ajkula okružene sitnim zubima koji se zovu dermalni zupci. Kako kit ajkule nemaju kapke, ovu zubi štite njihove oči od napada sitnih okeanskih stvorenja.

Pogledajte fotografije u galeriji:

4. Ajkula sa licem praseta

Ne samo da imaju njušku poput praseta, nego i grokću kada ih ribari izvuku na obalu. Iz tog razloga su im mediterasnki pecaroši i dali nadimak po kom su poznate.

Zvanično se zovu Okinotus centrina, rastu do jednog metra i često završe u ribarskim mrežama što dodatno samnjuje njihovu već ranjivu populaciju.

5. Goblin ajkula

Goblin ajkule izgledaju prilično sablasno. Imaju oštre zube i duge njuške. Međutim, ako niste rak ili glavonožac, goblin ajkula vam nije pretnja.

Goblin ajkule uglavnom žive na okenskom dnu, a čeljust "izbacuje napoje" kada žele da ulove plen. 

6. Kukikater ajkula

Kukikater ajkula nije velika, raste samo do 50 centimetara u dužinu, ali veoma voli da ujeda. Svojim okruglim čeljustima i oštrim zubima često napadaju i grickaju plen dosta veći od sebe.

Kukikater ajkule zauzimaju neobično mesto u lancu ishrane. Većinu njihove ishrane čine male okeanske životinje koje borave na dnu i koje mogu da progutaju cele. Međutim, noću, kukikater ajkule ponekad grickaju i veliki plen poput drugih ajkula ili orki.

7. Naborana ajkula

Zapanjujuće je da su ove ajkule u osnovi ostale iste 80 miliona godina. Žive između 20 i 1.500 metara pod vodom u Atlantskom i Tihom okeanu, a plen love svojim oštrim zubima.

8. Zmijska ajkula

Zmijska ajlula izgleda kao da je došla sa druge planete. Otkrivena je tek 1986. godine i od tada se retko viđa. Ovi daleki rođaci goblin ajkule imaju izbočenu vilicu sa nizom iskrzanih zuba. 

Rastu od 18 do 53 centimetra.

Zmijska ajkula sa donje strane tela ima fotofore i svetli. Bioluminiscentni organi im verovatno pomažu da se kamufliraju - gledano odozgo se ne vide, a blagi sjaj se stapa sa sunčevom svetlošću koja se filtrira kroz vodu. Svetlost takođe može privući mali plen u tamnim okeanskim dubinama.

9. Ćilim ajkule

Na engleskom se ove ajkule zovu Wobbegong sharks, a Wobbegong na autohtonom jeziku Australaca snači "čupava brada". 

Rastu do 3 metra u dužinu, a izgled im pomaže da se kamufliraju sa morskim dnom, gde žive.

10. Helikoprion

Čeljusti ovih stvorenja toliko su zapanjujuće da je istraživačima trebalo više od jednog veka da shvate o čemu se radi. Čeljust, koja više liči na puževu kućicu nego na bilo šta vezano za ajkule, prvi put je iskopana u Uralskim planinama krajem 1800-ih i pripadale su izumrlom rodu koji je živeo pre oko 270 miliona godina. 

Iako se daljim istraživanjima ipak ispostavilo da Helikoprion ne pripada porodici ajkula, svojim izgledom je ipak zaslužio da bude bonus na ovoj listi.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka