Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Male, otrovne i opasne: 10 smrtonosnih životinja koje mogu da vam stanu u torbu

Da se "otrov pakuje u malim bočicama", dokaz su ove životinje koje uprkos tome što su male, ubijaju veoma efiksno.

 najotrovnije-male-zivotinje_1461193322 Izvor: Shutterstock

Svi znaju koliko velike životinje mogu da budu smrtonosne. Na prime lavovi - imaju oštre zube i kandže i odlični su lovci. Ajkule takođe imaju oštre zube, a iako napadi ajkula nisu toliko česti, strah od njih je veoma prisutan među ljudima.

Međutim, često pretnju po nas predstavljaju životinje koje bi mogle da nam stanu u torbu.

Iako je za većinu njih, poput riba, to naravno, nemoguće, dobro je da znate koje su životinje u pitanju.

Možda će vas zanimati i:

10. Gila čudovište (Heloderma suspectum)

Iako možda ne biste pomislili da jedno čudovište može da bude dugačko oko 50 centimetara, gušter gila je uspeo da ponese tu titulu.

Gila čudovište ima snažnu čeljust, a prilikom ujeda ispušta otrov iz žlezda koje se nalaze ispod donje vilice.

Srećom, smrtni slučajevi su retki, ali je ujed veoma bolan.

 Gila čudovište
Gila čudovište
Izvor: Shutterstock

9. Cece muva

Manje od centimetra, ali velike u odnosu na druge muve, Cece muve su dvokrilci crne – braon ili žuto – braon boje.

Bolest koju ova muva prenosi nije ni malo bezazlena. U pitanju je Tripanosoma brucei - "bolesti spavanja". Opasnije je nego šti zvuči. Ako se ne leči može biti fatalna, a simptomi su groznica i oticanje limfnih čvorova.

8. Kamenjarka (Synanceia)

Indopacifička kamenjarka je tihi ubica iz mora. Sa svoja 33 centimetra često je neprimetna kada se smesti među kamenje. Ako je slučajno zgazite ispustiće otrov koji uzrokuje veliku bol, i može biti fatalan za ljude.

7. Bumsleng

Afrički bumsleng (Dispholidus typus) je otrovna zmija koja živi u tropskoj i ekvatorijalnoj Africi, prvenstveno u Svazilendu, Bocvani, Namibiji, Mozambiku i Zimbabveu.

Dužina odrasle zmije obično je u rasponu od 120 do 180 centimetara (ređe do 200 cm), ali zbog vitkog stasa i prilično male glave sa velikim očima, deluje sitno. Boje odgovaraju mestu gde žive: one koje žive u tropskim šumama, karakteristična je zelena i boja lišća (boomsleng u doslovnom prevodu znači "zmije sa drveća"); one koje žive u pustinji i savani, imaju smeđe tonove.

Otrov ovih zmija je vrlo jak. Izlazi kroz velike gornje očnjake, a prilikom hvatanja plena usta može da otvori do 170 stepeni. Otrov uključuje hemotoksine koji sprečavaju koagulaciju krvi, pa žrtva može da umere od prevelikog unutrašnjeg, ali i spoljnog krvarenja - ako ima neke posekotine (svedočenja nekih naučnika kažu da krv počne da izlazi kroz sve otvore na telu).

Na sreću, ako se stigne na vreme, postoji protivotrov.

 Bumsleng
Bumsleng
Izvor: Shutterstock

6. Lenji loriji

Lenji ili tromi lori je jedan od retkih otrovnih sisara. Dugačak je u proseku oko 37 centimetara, a otrov ispušta iz laktova. Kada je ugrožen, uzima toksin u usta i meša ga sa pljuvačkom, a zatim oliže svoje krzno. Otrov može uzrokovati smrt anafilaktičkim šokom.

5. Naduvana riba

Naduvana riba je mala rastom, a samo neke od njenih vrsta mogu da dostignu dužinu od 100 centimetara. Kada su "izduvane" gotovo neuočljive, međutim, kada su u opasnosti i kada se naduvaju, veoma su prepoznatljive. Smatraju se jednom od najotrovnijih vrsta na svetu.

Uprkos jačini otrova u japanu se fugu riba smatraju delikatesom, a kuvari koji je pripremaju moraju da prođu posebnu obuku.

4. Otrovna žaba

Koža ove minijaturne žabe je izuzetno otrovna. Iako je dugačka od 12 do oko 65 milimetara, može biti i smrtonosna.

Na sreću u torbu ne može da vam uđe, osim ako se ne nađete u šumama Centralne i Južne Amerike, a olakšavajuća okolnost je ta - da i ako stavite ruku u torbu dok je ona u njoj, možete da se izvučete jer otrov deluje samo ako se pomeša sa sluzokožom ili ako uđe u telo kroz već postojeću posekotinu na koži.

Plemena su otrovom ovih žaba premazivala strelice.

3. Morski konusni puževi

Ako volite da sakupljate školjke pazite da ne posegnete za ovim pužem - jer je njegovu konusnu kućicu lako pomešati sa školjkom.

Može da naraste do 15 centimetra u dužinu, a otrov ispušta kroz bodljicu sličnu malom harpunu. Snažan otrov izaziva bol, utrnulost, vrtoglavicu i paralizu. Na sreću, iako ne postoji protivotrov, smrtni slučajevi su retki.

2. Morska osa

Morska osa je vrsta meduze koja živi u indo-pacifičkom regionu. Iako bi morala da sakupi pipke, stala bi u prosečnu torbu jer u prečniku može da poraste od 25 do 30 centimetara.

Ubod morske ose je izuzetno bolan i opasan, a deluje u roku od 30 sekundi.

 Morska osa
Morska osa
Izvor: Shutterstock

1. Komarac

Verovatno ne može da se izrazi brojem to koliko puta vas je ujeo komarac. Zbog čega su onda oni na ovoj listi?

Komarci prenose bolesti poput žute groznice, malarije, filarijaze, zika virusa i denge, ubijajući milione ljudi svake godine. Ove sitne krvopije postaju domaćini parazitima koje dalje prenose.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka