Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Retke i ugrožene: 11 vrsta divljih mačaka za koje verovatno niste znali da postoje

Manje poznate, ali jedanko impresivne - male divlje mačke.

 shutterstock_477311953 Izvor: Shutterstock

 Na svetu ukupno postoji 38 vrsta divljih mačaka.

Njihova veličina varira od riđopege mačke (Prionailurus rubiginosus), teške kilogram i po, preko evroazijskog risa, teškog 20 kilograma, sve do lava koji u proseku teži između 180-255 kilograma.

Možda će vas zanimati i:

Divlje mačke su vrhunski prilagođene čitavom spektru prirodnih (i sve više neprirodnih) staništa, od pustinja, preko tropskih prašuma, do gradskih parkova. Nažalost, manji članovi porodice Felidae žive u senci svojih većih rođaka, velikih mačaka: lavova, tigrova, leoparda, jaguara i drugih. Velike popularne vrste privlače najviše pažnje i novca za zaštitu iako čak 12 od ukupno 18 ugroženih mačjih vrsta na svetu pripada zapravo malim i manje poznatim divljim mačkama.

Upoznajte neke od njih:

1. Bornejska mačka (Catopuma badia), živi samo u šumama Bornea i dalje je nepoznata nauci, kao i 1858. godine kada je otkrivena.

2. Maramorna mačka (Pardofelis marmorata) živi u tropskim kišnim šumama Jugoistočne Azije, na Borneu i Sumatri. Zbog teškog pristupa njenom životnom području ne zna se koliko ima primeraka i koliko je ugrožena kao vrsta.

3. Iberijski ris (Lynx pardinus) je jedna od najređih mačaka na svetu, mada se iberijski ris se polako oporavlja jer naučnici puštaju životinje odgajene u zatočeništvu i podstiču populaciju zečeva, njihovog glavnog plena.

4. Crnonoga mačka (Felis nigripes) je najmanja mačka u Africi. Teška je nepuna dva kilograma. Zovu je "tigrom iz mravinjaka" jer živi u napuštenim termitnjacima i srčano se brani i noktima i zubima kada je ugrožena. Čak je u stanju da skoči na glavu daleko većem šakalu. Takođe, može svake noći da prevali po 30 km a da pritom pojede svega onoliko koliko iznosi petina njene telesne težine.

5. Mačka ribarica (Prionailurus viverrinus) iz južne Azije nastanjuje močvare i ritove, ali je veoma dovitljiva i u stanju je da preživi svuda gde ima ribe. U centru Kolomba, na Šri Lanki, kamere su snimile jednu mačku ribaricu kako krade šarana iz ribnjaka jedne kompanije.

6. Sumatranska ravnoglava mačka (Prionailurus planiceps) takođe je tišični stanovnik nizijskih ritova gde lovi ribu kojom se hrani.

7. Leopardasta mačka (Prionailurus bengalensis) je, nažalost najpoznatija kao odevni predmet. Njihovo divno krzno liči na neku mrko-crnu tapiseriju. Kina je 1980-ih izvezla na stotine hiljada koža leopardaste mačke, vrste koja živi širom Azije. Iako je potražnja za kožama znatno opala, leopardaste mačke se u Kini i dalje love i ubijaju zbog toga što napadaju domaće životinje.

 Leopardasta mačka
Leopardasta mačka
Izvor: Shutterstock

8. Palasova mačka (divlji manul, Otocolobus manul) je okruglasta i pufnasta vrsta u opadanju koja živi u centralnoj Aziji.

 Manul
Manul
Izvor: Shutterstock

9. Iriomotska mačka (Prionailurus bengalensis iriomotensis), kritično ugrožena podvrsta leopardaste mačke koja živi samo na ostrvu Iriomote.

10. Serval(Leptailurus serval) spada u manje divlje mačke, a zbog izrazito dugog vrata nazivaju ga još i "mačkom žirafom". Interesantno je i to da ima najveće uši među svim divljim mačkama, a rekorderi su i kad su posredi udovi – imaju najduže noge.

11. Jaguarundi (Herpailurus yaguarondi) je vrste male divlje mačke, koja živi u Severnoj i Južnoj Americi. Ima kratke udove i dugi rep.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka