Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kraći za metar: Zbog čega se smanjuje jedna od najvećih vrsta sisara?

U proseku, kitovi koji se sada rađaju su metar kraći od onih koji su se rađali 1980. godine.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U odnosu na 1980-te, severnoatlantski kitovi su se, kažu naučnici, smanjili za metar.

Iako je lov na kitove uglavnom zabranjen, broj mnogih populacija i dalje je nizak. A pored broja jedinki, kako navodi nova studija objavljena u časopisu Current Biology, sada se smanjuju i sami kitovi.

Povezane vesti

Povezane vesti

Kitovi koji danas plove vodama Severnog Atlantika su "značajnije kraći" u poređenju sa onima koji su plivali Atlantikom pre 30 - 40 godina.

"U proseku, kitovi koji se sada rađaju su metar kraći od onih koji su se rađali 1980. godine", što je pad od nekih sedam procenata rekao je dr Džošua Stjuard iz Nacionalne okeanografske i atmosferske administracije (NOAA).

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons
Snimci kitova iz drona;
Foto: Madeline Wukusick

"To je samo prosek. Postoje jedinke koje su mnogo kraće", rekao je dr Stjuard. On je takođe rekao da je slična pojava zabeležena i kod riba, a da je ovo prvi put da je "skraćivanje" uočeno i kod velikih sisara.

Naučnici još uvek nisu sigurni zbog čega dolazi do toga, ali jedna od pretpostavki je da su krivci - ribarske mreže. Naime, istraživanje je pokazalo da energija koju kitovi ulažu da bi se iz njih ispetljali mnogo veća nego što se mislilo, te da utiče na njihov razvoj. Veruje se da bi ta energija koju koriste da se izbave, u suprotnom, bila iskorišćena za rast i reprodukciju. Pored toga, klimatske promene utiču na sezonska hranilišta mnogih kitova. (Pogledajte i:Najveća morska migracija: Sivi kit pustolov preplivao više od pola Zemljine kugle)

Postoji i teorija da to što su manji znači da duže žive, što je važno za ugroženu vrstu poput njih, prenosi Kurir.

U svakom slučaju Stjuart i njegov tim nameravaju da prate jednu populaciju kitova i tako dobiju konačne odgovore na ova pitanja koja bi mogla da se pojave i kod drugih vrsta.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka