Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi put fotografisan parazit koji jede jezik domaćina i nastani se u ustima (FOTO)

"Ali ništa zapravo nije moglo da me pripremi za trenutak kada sam otvorio usta ribe i ugledao ovog vanzemaljca plavih očiju kako zuri u mene", izjavio je student koji je sasvim slučajno ulovio ribu koja je u ustima imala ...

  Izvor: Foto: J. DUNLOP/MUSEUM FÜR NATURKUNDE BERLIN

Pomisao jeste zastrašujuća, ali je stvarna: parazit koji odgrize jezik svog domaćina, zauzme njegovo mesto u ustima, i tu ostaje do kraja svog života.

Jednog takvog nedavno je otkrio jedan student iz Južne Afrike, i fotografije ovog retkog prizora podelio sa naučnom i širom zajednicom.

Povezane vesti

Povezane vesti

Don Mark, 27, iz Kejptauna, pecao je u blizini Iglenog rta kada se na njegovu udicu zakačila riba cipula od gotovo tri kilograma. Prvobitno uzbuđenje zbog ulova ubrzo je zamenio šok koji je nastupio kada krenuo da vadi udicu. Iz usta ribe su ga pogledale, kako on opisuje, oči "vanzemaljca".

Mark, koji slučajno studira baš morsku biologiju, čuo je za parazite koji se nastane u ustima umesto jezika, ali ih nikada nije video u prirodi.

Nakon što je fotografiju poslao profesoru Niku Smitu, zoologu sa Univerziteta Nort-vest, obradovao se otkriću da ova vrsta vaši nikada ranije nije fotografisana.

"Budući da sam morski biolog i lovim ribu od malih nogu, vidim ovo kao moj doprinos u boljem razumevanju parazita koji živi na ili umesto jezika riba i ajkula", rekao je za Dejli Mejl.

"Ali ništa zapravo nije moglo da me pripremi za trenutak kada sam otvorio usta ribe i ugledao ovog vanzemaljca plavih očiju kako zuri u mene".

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Parazit koji se kači na jezik

Vaši koje jedu jezike poznate su decenijama, ali tek poslednjih godina započele su opsežne studije njihovog životnog ciklusa i ponašanja.

Smatra se da sve vrste vaši koje jedu jezik započinju svoj život kao mužjaci, plutajući okeanom tražeći ribu za koju bi mogli da se zakače.

Izgleda da sve vrste vaši - do sada identifikovanih preko 280 - ciljaju samo jednu vrstu ribe.

Jednom kada vaš pronađe ribu domaćina, ona prolazi kroz škrge. Ako riba domaćin već nema drugu vaš, nova se smešta u usta, gde se veže za jezik. Koristi prednji aparat za sisanje, i hrani se ispijajući krv. Mužjak se tokom tog procesa transformiše u ženku, a telo se nekoliko puta povećava zajedno sa nogama, koje koristi da bi se zakačila za ribu. Oči se smanjuju jer joj više nisu potrebne.

Kada jezik ribe na kraju odumre i ispadne zbog nedostatka krvi, vaš se zakači za koren jezika i efikasno ga zamenjuje.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

VRATITE SE NA NASLOVNU STRANU

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka