Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Specijalni "ljubavni napitak" kao afrodizijak: Šta sve rade naučnici da sačuvaju bele morske puževe od izumiranja?

Beli morski puževi su nekada bili uobičajena vrsta u kalifornijskim vodama, ali njihov opstanak sada zavisi isključivo od nauke. Napornim radom i inovativnim idejama, naučnici su uspeli da osmisle neobičan metod podsticanja reprodukcije ...

  Izvor: Foto: Printscreen / Youtube UC Davis College of Biological Sciences

Beli morski puževi (Haliotis sorenseni) su vrsta mekušaca koja se nalazi na ivici opstanka. Beli morski puževi naseljavaju priobalne vode Kalifornije (SAD) i meksičke savezne države Donja Kalifornija. Meso ovih puževa je delikates, a njihova uglačana školjka izgleda bajkovito i veoma je cenjena kao biser.

Upravo je prekomerno izlovljavanje dovelo do ekstremne ugroženosti belih morskih puževa, u kombinaciji sa faktorima poput prirodno niske stope reprodukcije i određenih bolesti koje ih pogađaju.

Povezane vesti

Povezane vesti

Nekada su bili uobičajena vrsta u kalifornijskim vodama, ali se od 2001. godine nalaze na američkoj saveznoj listi ugroženih životinja. Oko deset godina broj belih morskih puževa nije rastao, ali su naučnici svojim napornim i inovativnim radom osmislili neobičan metod podsticanja reprodukcije kod ove vrste. (Pročitajte i:DA BI SPREČILI IZUMIRANJE, NAUČNICI POSTAJU KREATIVNI: Od pomoći pri razmnožavanju do pasa treniranih da slede miris gorilinog izmeta)

Beli morski puževi imaju specifičan način razmnožavanja: puštaju u vodu spermatozoide i jajašca koji treba da se "pronađu" kako bi nastala larva. Međutim, zbog malog broja jedinki koje su preostale i njihove teritorijalne udaljenosti, skoro da je nemoguće da se ovaj proces desi spontano u divljini. Ukoliko do njega i dođe, to i dalje nije dovoljno za prirodnu obnovu vrste.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Printscreen / Youtube UC Davis College of Biological Sciences

Naučnica Kristin Akilino (Kristin Aquilino) vodi tim naučnika koji realizuju program uzgajanja belih morskih puževa na Kalifornijskom univerzitetu, u morskoj laboratoriji Dejvis Bodega. "Beli morski puževi su na ivici izumiranja. Ne mogu da se povrate bez naše pomoći", izjavila je Akilino.

Akilino i njen tim na dan razmnožavanja izvlače bele morske puževe iz rezervoara i potapaju ih u poseban "ljubavni napitak" – mešavinu morske vode i vodonik-peroksida koja služi kao afrodizijak i podstiče veću proizvodnju spermatozoida i jajašaca. Naučnici ih potom kombinuju u laboratorijskom okruženju i stvaraju potomstvo koje završava u divljini.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Pogledajte i:

Danas je svuda u svetu broj netaknutih ekosistema mali, ako uopšte i postoje još uvek. Dosta staništa je fragmentisano, izdeljeno raznim preprekama kao što su putevi i ljudska naselja. Fragmentisanost područja na kojima žive određene vrste loše utiče na genetički fond vrsta, odnosno manje su sposobne da daju zdravo potomstvo sa većom mogućnosti preživljavanja.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka