Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uživo iz gnezda: Pratite porodicu roda Sare i Novaka sve do njihovog odletanja za Afriku (VIDEO)

"Postavljanje kamera za video nadzor u blizini gnezda ugroženih i vrednih vrsta ptica je jedan od načina savremenog monitoringa, koji daje veliku efikasnost u radu na zaštiti ovih vrsta".

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

"Sačuvati ptice i prirodu mogu pojedinci i zajednice koje ptice i prirodu razumeju, poštuju i vole. Na ovaj način građani će moći da vide kako izgleda udvaranje, parenje, donošenje hrane, inkubiranje jaja i mladunaca, odrastanje mladih roda i njihovi prvi letovi. Porodicu roda Sare i Novka ćemo pratiti sve do njihovog odletanja za daleku Afriku", kaže Milan Ružić, Izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Povezane vesti

Povezane vesti

Autor ideje o praćenju roda je Bata Vulović, master elektrotehnike, koji se već 30 godina se bavim sistemima tehničke zaštite i nešto kraće snimanjem prekršaja, krađa i drugih nedela sistemima video nadzora, u ovo doba korone je odlučio da deo posla pretvori u zadovoljstvo i istovremeno svim ljubiteljima prirode i ptica omogući uživanje u posmatranju jedne porodice roda u njihovom zaštićenom gnezdu na 11 metara visokom dimnjaku u jednom selu u Šumadiji.

Rode uglavnom vraćaju u ista gnezda da bi se razmnožavale, a gnezde se jednom godišnje, postavljanje solarne kamere pored gnezda je najbolji izbor za dugotrajno praćenje. Ženke snesu od 3 do najviše 6 jaja. Nakon toga, naredna 34 dana na jajima leže naizmenično ženka i mužjak. Nakon odrastanja i izletanja iz gnezda, mladunci se okupljaju na livadama, blizu bara i jezera, na bogatim hranilištima.

Mladunci sredinom avgusta počinju da formiraju jata i kreću na put prema svom privremenom zimskom staništu. Njihovi roditelji, stare rode, na ovaj put kreću nešto kasnije, u prvoj polovini septembra.

Svoj put završavaju sredinom novembra, kada stižu na svoje krajnje odredište – u Južnu Afriku.

Bele rode (Ciconia ciconia) su ugrožene usled gubitka povoljnih vlažnih i travnih staništa, krivolova (Bliski istok) i sudara i kratkih spojeva sa električnim vodovima. Evropska populacija je u blagom porastu, dok se u Srbiji gnezdi stabilna populacija od 1.200-1.400 parova.

Rode prosečno žive 15 godina, a od 10 mladunaca koji odlete u Afriku samo jedan uspe da preživi sve opasnosti i vrati se u Srbiju posle 3 godine, kad stekne polnu zrelost.

  Izvor: Foto: Robert Klark

"Postavljanje kamere je bio ozbiljan poduhvat. Morao sam da angažujem kamion sa korpom koji me je podigao na visinu četvrtog sprata da pogledam gnezdo kako ga vide i rode i postavim svu opremu na svoje mesto i testiram celokupan sistem: napajanje sa solarnog panela, potrošnju struje sa akumulatora u toku noći kada nema sunca, vidni ugao kamere i položaj u odnosu na gnezdo, snimanje slike i tona na SD karticu i na cloud server, kvalitet 4G signala za vezu sa cloudom i otpornost konstrukcije na vetar. Ceo sistem sam postavio 1. marta i testirao ga do dolaska roda krajem marta", kaže Bata Vulović.

Kamera snima na svoju SD karticu i istovremeno šalje sve slike na bezbedni cloud server partnera u Češkoj gde će se čuvati svi video snimci neprekidno od dolaska roda 29. marta do njihovog odlaska krajem leta.

Izabrana kamera pravi 25 snimaka sa zvukom u sekundi - to znači da svakog dana napravi preko dva miliona snimaka i pošalje ih na cloud server i sve zajedno čuva preko pet meseci za dalju analizu i biranje najinteresantnijih prizora i pravljenje kratkog dokumentarnog filma.

"Postavljanje kamera za video nadzor u blizini gnezda ugroženih i vrednih vrsta ptica je jedan od načina savremenog monitoringa, koji daje veliku efikasnost u radu na zaštiti ovih vrsta", kaže Zoran Karić, master analitičar zaštite životne sredine, iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica, Beograd.

Video nadzor gnezda omogućava da se gnezdeći par prati u realnom vremenu u najosetljivijem periodu reprodukcije, a da se oni apsolutno ne uznemiravaju. Praćenje daje stručnjacima šansu da na jednostavan i pouzdan način beleže ponašanje odraslih jedinki i mladunaca u različitim fazama odgoja potomstva. Lako se mogu videti i vrsta i količina plena, odnosno ishrana ovakvih vrsta, kako bi se utvrdio način života, dostupnost plena u okolini i uopšte strategija preživljavanja. Često se otkrivaju u neverovatni podaci i korisnosti koje ovakve vrste pružaju ljudima u vidu regulacije brojnosti glodara, insekata i drugih organizama koje nanose štetu u poljoprivredi, šumarstvu, itd.

Na kraju, ali i ne manje važno je da video nadzor otkriva široj javnosti pojedine interesantne detalje iz skrivenog života ovakvih vrsta, što direktno utiče na podizanje svesti o važnosti očuvanja biološke raznovrsnosti i životne sredine.

Za pogled uživo u rodino gnezdo samo kliknite na link: https://KLT.rs/live/

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Pogledajte i:

Podcast sa ornitologom dr Daliborkom Stanković
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka