Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Riba paun: Otrovna tropska vrsta koja živi duž Jadrana

U južnom delu Jadranskog mora, na italijanskoj i albanskoj strani, nedavno je primećena riba paun, opasna tropska vrsta koja u leđnim perajima nosi jak otrov.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Riba paun (Pterois miles) pripada rodu Pterois, koji nam je poznatiji kao riba lav. U pitanju je tropska vrsta koja nastanjuje Indijski okean, Crveno more, obale Indonezije i Južne Afrike. Naučno ime potiče od grčke reči pteron koja znači "krilo" i latinske miles što znači "vojnik". Njen najbliži rođak je crvena riba lav (Pterois volitans).

Povezane vesti

Povezane vesti

Sa porastom temperature svetskog mora, brojne tropske vrste su stigle i u vode Sredozemlja. Prema nekim studijama, čak 130 vrsta netipičnih za ovo podneblje je naselilo Mediteran od 2001. godine.

Prisustvo ribe pauna je prvo primećeno u blizini obala Izraela, Libana i Turske, a 2016. godine ova vrsta je kolonizovala skoro celu obalu Kipra. Pretpostavlja se da je stigla iz Crvenog mora kroz Suecki kanal, a već tada se očekivalo njeno dalje širenje.

Pre nekoliko dana, riba paun je viđena u južnom delu Jadranskog mora, na italijanskoj i albanskoj strani, a hrvatski stručnjaci su upozorili na njeno moguće prisustvo i u hrvatskim vodama. Riba paun je već klasifikovana kao jadranska vrsta i važno je da se ribari upoznaju sa svim njenim karakteristikama.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Shutterstock

Riba paun dostiže veličinu od 35 centimetara i karakteriše je veliki broj uskih, dugačkih peraja sa bodljama na krajevima. U skoro svim leđnim perajima se nalazi jak otrov. Boja ribe pauna varira od crvenkaste, bež do sive, a telo i glava su prošarani uskim, tamnim prugama.

U pitanju je invazivna vrsta koja skoro da nema prirodnih neprijatelja. Hrani se drugim sitnijim ribama i malim rakovima, ali se javlja i kanibalizam – veće jedinke često jedu manje. Riba paun se razmnožava tokom cele godine, a godišnje može da položi i preko dva miliona jaja. Još jedna karakteristika ove vrste je njena izražena prilagodljivost na različite temperature, dubine i salinitet.

Ubod ribe pauna je veoma bolan, a reakcije na njega se manifestuju kroz grčenje mišića, jake glavobolje, mučninu, povraćanje ili otežano disanje. Ipak, samo u retkim situacijama može izazvati ozbiljnije posledice po čoveka i do sada je zabeleženo samo nekoliko smrtnih ishoda. I pored svih opasnosti, riba paun je veoma popularna akvarijumska vrsta.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka