Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedinstvena borba za opstanak: Otkriveni insekti koji smanjuju mozak, a povećavaju jajnike

Retke su vrste u životinjskom kraljevstvu koje mogu da promene veličinu svog mozga. Još su ređe one koje posle mogu da vrate mozak "na staro". Stručnjaci su sada pronašli prvu vrstu među insektima koji imaju tu mogućnost.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Obično se kod mrava određuje da li će biti radilica ili matica dok su još u stadijumu larve. Ako se dobro hrani i dobija dobre hormone, mrav može da postane ogromna kraljica. Ako ne, radiće kao sterilni radnik bez mogućnosti da promeni svoj status - osim u slučaju ove vrste indijskih mrava.

Povezane vesti

Povezane vesti

Za razliku od svojih rođaka, kolonije indijskih mrava skakača ne nestaju kada im kraljica ugine. Umesto toga, izabrane "radilice" zauzimaju njeno mesto - povečanih jajnika i smanjenih mozgova - kako bi proizveli potomstvo. Kada im status "pseudo kraljica" istekne, mravima se tela i mozak vrate u prvobitni oblik.

"Imaju sposobnost da se potpuno transformišu kao odrasle jedinke i to ih čini interesantnim za nas", rekao je Gardijanu vođa studije sa američkog Keniso državnog univerziteta, dr Klint Penik, prenosi Kurir.

Kod ovih kolonija, u roku od nekoliko sati posle kraljičine smrti, počinje "ritualna borba" radilica koje jedni drugima nabijaju antene u lice. Ove borbe mogu da potraju mesec dana ali svo to vreme, "izabrani" se istovremeno i bore i aktiviraju svoje jajnice. U koloniji od oko 100 mrava, njih 5 do 10 dobija ovaj status i u tom procesu luče feromone koji primoravaju druge da ih tretiraju kao kraljice matice dok oni rade na proizvodnji potomstva i produžavanju života kolonije.

Status "pseudo kraljica" mravi zadržavaju od šest meseci do pet godina a u tom periodu, jajnici im poraslu pet puta, dok im se mozak smanji 20 do 25 posto. Istraživači kažu da je priroda ovo udesila kako bi se svi resursi fokusirali na proizvodnju jajašaca.

Pobednički hormon

"Želeli smo da saznamo šta je odgovorno za ove fizičke promene", dodaje dr Klint Penik. "Čini se da je odgovor dopamin. Otkrili smo da "pseudo kraljice" imaju nivo dopamina dva do tri puta veći u odnosu na ostale radilice".

Istraživači su odvojili podskup radilica iz kolonije (kolonija A). Druge radilice su formirale svoju koloniju (kolonija B) i počela je borbu za uspostavljanje prevlasti, kako se i očekivalo. Naknadna analiza je pokazala da su dominantni mravi (kolonija B) proizveli više dopamina od običnih radilica, ali ipak niži od izvornih kraljica.

Kako bi potvrdili "vraćanje na staro" istraživači su dominantne mrave vratili nazad u koloniju A. Interesantno je da su mravi prepoznali promene kod dominantnih mrava i pokazali "policijsko" ponašanje držeći ih tako da ne mogu da se pomeraju. U roku od 24 sata nivo dopamina kod, nekada dominantnih radilica, spustile su se na normalu. 

"To nam govori da sam čin pobede u tim ritualnim bitkama povećava nivo dopamina kod ove vrste mrava, što i dovodi do fizičkih promena koje vidimo", kaže Penik. 

Rad je objavljen u časopisu The Journal of Experimental Biology.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka