Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neobična ljubav u životinjskom svetu: ONA SE PARI, ON IZLEŽE PTIĆE

Koji to tata ostaje kod kuće s decom dok majka negde napolju vodi ljubav s drugim?

  Izvor: Foto: Profimedia

Takav je mužjak južnoameričke jakane (Jacana jacana) – čak i kada zna da mu ženka nabija rogove i da potomstvo o kome se brine možda nije njegovo.

Nekoliko vrsta iz reda Jacana pripada najekstremnijim slučajevima obrnutih polnih uloga u životinjskom svetu, kaže bihevioristički ekolog Piter Vredž s Univerziteta Kornel. Samopouzdana ženka okuplja harem od najviše pet manjih mužjaka. U razmaku od oko nedelju dana ona polaže četiri jajeta u gnezdo jednog od mužjaka i nastavlja da se otvoreno pari kako s njim, tako i s drugim mužjacima – "65 parenja po jednom leglu", kaže Vredž.

Povezane vesti

Povezane vesti

Čak i kod monogamnih ptičjih vrsta ženka može da se "krišom pari drugde", kaže on. Ali kao što su Vredž i njegov kolega Stiven Emlen zapazili tokom godina istraživanja u Panami, prevare ženke južnoameričke jakane i javne su i česte. Da bi videli kako to utiče na pitanje očinstva, pratili su na desetine parenja i polaganja jaja, uzimali uzorke krvi i testirali DNK.

Istraživači su zaključili da "75 odsto iznosi rizik da će mužjak vrste Jacana s promiskuitetnom partnerkom podizati tuđe potomstvo". Drugim rečima: on uviđa da se ona pari s drugima, ali ipak tri meseca leži na jajima i brine se o mladuncima iako je verovatno da nisu svi njegovi.

Zašto mužjaci to rade?

"Suštinski, oni su u škripcu", kaže Vredž. Jurcanje za manje promiskuitetnom ženkom oduzelo bi im vreme za brigu o jajima. Na taj način, mada će verovatno podizati
potomstvo drugog, oni takođe ostvaruju biološki imperativ da imaju svoje potomstvo.

JACANA JACANA

OBLAST/PODRUČJE RASPOTRANJENJA

Slatkovodna područja u većem delu Centralne i Južne Amerike

STEPEN UGROŽENOSTI

Najmanja briga

DRUGE ČINJENICE

Južnoameričku jakanu nazivaju i "šetač po lokvanjima" zbog toga što svojim prekomerno velikim nogama hoda po plutajućim biljkama.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Pogledajte i:

Podcast sa ornitologom dr Daliborkom Stanković
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka