Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novo istraživanje o antitelima: Kod kojih osoba brže nestaju i šta to znači za kolektivni imunitet?

Naučnici Imperijal koledža pratili su nivo antitela kod Britanaca nakon prvog talasa infekcija korona virusom u martu i aprilu, i evo šta su zaključili.

  Izvor: Foto: M.Moira / Shutterstock.com

Nivo antitela kod pacijenata koji su preboleli COVID-19 u britanskoj populaciji brzo je padao tokom leta, pokazalo je britansko istraživanje, koje upućuje na to da imunitet nakon infekcije možda i ne traje dugo te da se tako smanjuje i mogućnost kolektivnog imuniteta.

Povezane vesti

Povezane vesti

Rezultati studije koju su sproveli naučnici sa londonskog Imperijal koledža, prateći nivo antitela među Britancima nakon prvog talasa infekcija korona virusom u martu i aprilu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Od 20. juna do 28. septembra Imperijal koledž je, u saradnji s kompanijom Ipsos Mori, pratio 350.000 nasumično odabranih stanovnika Engleske koji su se redovno samotestirali kod kuće da bi utvrdili imaju li antitela na COVID-19.

Nestankom antitela pada i imunitet

Rezultati su pokazali da su antitela brže nestala kod osoba koje nisu imale simptome bolesti nego među pacijentima kod kojih se bolest manifestovala slabijim ili jačim simptomima.

"U tom se razdoblju prevalencija antitela među pozitivno testiranima na COVID-19 smanjila sa 6,0 posto krajem juna na 4,4 posto u septembru, što ukazuje na smanjenje kolektivnog imuniteta pre početka drugog talasa infekcije, koji je poslednjih sedmica rezultirao lokalnim zatvaranjima i restrikcijama u Velikoj Britaniji", navedeno je u saopšenju.

Studija je pokazala da je, iako je nestanak antitela uočen kod svih starosnih grupa, situacija bila lošija među starijim osobama.

Između juna i septembra udeo ljudi starijih od 75 godina s antitelima smanjio se za 39 posto, a među mladima od 18 do 24 godine za 14,9 posto.

"S obzirom na ono što znamo o ostalim korona virusima, ovi podaci upućuju na to da nestankom antitela pada i imunitet, što rezultira padom opšteg imuniteta na nivou populacije", rekla je Vendi Barkli, načelnica Odeljenja za infektivne bolesti na londonskom Imperijal koledžu.

Povezane vesti

Kod osoba kojima je zaraza korona virusom potvrđena PCR testom uočen je manje izražen pad antitela u poređenju s pacijentima koji su bili asimptomatski i nisu znali da su zaraženi.

Među zdravstvenim radnicima nisu uočene promene u nivou antitela, verovatno zbog ponovljene izloženosti virusu.

Rezultati studije naučnika sa Imperijal koledža još nisu prošli stručnu recenziju.

Barkli ističe da uočeno brzo smanjivanje antitela ne utiče nužno na efikasnost kandidata za vakcine koje su trenutno u fazi kliničkih ispitivanja.

"Kvalitetna vakcina može biti i bolja od prirodno stečenog imuniteta", rekla je ona.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka