Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li znate kako puževi dolaze na svet? (VIDEO)

Da li ste nekada videli bebu puža?

 Puž na lišću Izvor: Foto: Shutterstock

"Pusti pužu rogove da oremo dolove..."

Puževi su najčešći predmet fascinacije u detinjstvu, deca obožavaju da se igraju sa njima dok su napolju. Ali, da li ste ikada videli dete puža?

Puževi pripadaju grupi mekušaca sa izraženim stomačnim stopalom. Imaju glavu u koju su usađene oči i pipci, a mnogi među njima imaju na leđnom delu i čvrst krečnjački zaštitni plašt - ljušturu, čiji popularniji naziv je kućica. A kako se puževi rađaju i da li se rađaju sa ljušturom?

Povezane vesti

Puž se izleže iz jajeta. Jaja budu položena ispod površinskog sloja zemlje, ili u slučaju morskih puževa, smeštena u zaštićeno područje, kao što su stene. Obično je potrebno dve do četiri nedelje da ljuska pukne i da se iz nje pojavi puž - sa kućicom, odnosno ljušturom. 

Puž se izleže iz jajeta. Jaja budu položena ispod površinskog sloja zemlje, ili u slučaju morskih puževa, smeštena u zaštićeno područje, kao što su stene.

Puževi se rađaju sa svojim ljušturama, ali one u početku ne izgledaju onako kako ih mi poznajemo. Prva kućica bebe puža je bezbojna i vrlo mekana. Zbog toga, puž mora da unese puno kalcijuma, a prvi obrok bogat kalcijumom mu je upravo ljuska jajeta iz kog se izlegao.

Kako puž nastavlja da raste, zajedno sa njim raste i njegova ljuštura. Puž stvara novi materijal od kog se "gradi" ljuštura, koja se zatim stvrdnjava. Deo ljušture sa kojom je puž rođen ostaje u centru spirale koja raste zajedno sa pužem, a broj prstenova se, sa brojem godina puža, povećava.

Da li ste nekada videli bebu puža?
Izvor: YouTube

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka