Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gde i car ide peške: Koliko daleko pingvin može da izbaci izmet?

Možda su neodoljivog izgleda, ali nisu baš komšije za poželeti, evo i zbog čega.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Još 2003. godine, fizičari su sproveli istraživanje kako bi utvrdili koliku snagu rektalnog potiska adelijski pingvin (Pygoscelis adeliae), rođen na antarktičkom kontinentu, primenjuje tokom defekacije. Otkriveno je da je ta sila tri puta veća od ljudske, a kad istiskuju izmet, pingvini pokušavaju da ne zagade sopstveno gnezdo, ali zato nemaju problem da uprljaju komšijsko.

Viktor Beno Mejer-Rokou bio je jedan od autora članka 2003. godine rekao je da se prvobitna istraživačka ideja rodila zahvaljujući jednom studentu koji je slušao njegova predavanja. Mladića je zanimalo poreklo pruga oko gnezda pingvina, koje su izgledale kao nekakav ukras. 

"Objasnio sam da su to tragovi ptičjeg izmeta: pingvin ustaje, kreće se do ivice svog gnezda, okreće se, podiže rep i zatim istiskuje izmet, ostavljajući tako trag u obliku trake dužine 30-40 santimetara. Kako nijedno pitanje nije glupo i ovo me je inspirisalo da ponovo pogledam svoje slajdove", kaže naučnik. 

Možda su neodoljivog izgleda, ali nisu baš komšije za poželeti, evo i zbog čega.
Izvor: YouTube

Fozočari su se 2020. godine ponovo vratili ovom pitanju, samo su ovoga puta u fokusu ispitivanja bili Humboltovi pingvini ( Spheniscus humboldti ) koji žive na stenovitim obalama Čilea i Perua. Autori studije bili su fizičar Hirojuki Tadžima i Fumia Fudžisava, koja radi u akvarijumu Katsurahama. 

"Dužina leta izmeta pingvina dostiže oko 0,4 metra čak i na neravnom terenu", kažu autori studije. Iako se ovo može činiti kao mala udaljenosti, ono je ekvivalentno prosečnoj visini samih ovih pingvina.

Povezane vesti

Dalje, ovi pingvini se obično gnezde na stenovitim uzvišenjima, na oko dva metra iznad zemlje, što znači da se izmet može potencijalno raštrkati još dalje. 

"Otkrili smo da bi se čuvari pingvina u akvarijumu Katsurahama trebali nalaziti na više od 1,34 metra od ptica koje ispuštaju potok izmetova", napisali su istraživači u svom članku objavljenom na arxiv.org.

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka