Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izumiranje vrsta: 12 najugroženijih životinja na svetu

Pogledajte koje vrste su na na ivici izumiranja.

 12_najugrozenijih_vrsta_na_svetu_zivotinje_851806900.jpeg Izvor: Foto: Shutterstock

Život na Zemlji, njena flora i fauna, tokom milenijuma, transformisane su u više navrata. Tokom nekoliko hiljada godina, iz različitih razloga desilo se 5 velikih izumiranja vrsta koje su naseljavale Zemlju, poznatih i kao 5 masovnih izumiranja.

U ovom trenutku, a najviše zbog delovanja ljudskih bića, neki naučnici smatraju da je planeta na ivici Šestog velikog izumiranja.

Kako bismo se bolje upoznali sa problemom gubitka biološke raznolikosti, važno je i da znamo različite aspekte i ključne pojmove.

Kada kažemo da je vrsta ugrožena?

Kada su svi predstavnici jedne vrste u opasnosti da nestanu sa Zemlje, onda za tu vrstu kažemo da je ugrožena.

Кoliko životinja u opasnosti od izumiranja?

Prema podacima Međunarodne unije za zaštitu prirode, međunarodnog tela sa najvećim autoritetom nad problemom, oko 5.200 vrsta životinja trenutno je ugroženo. Pored toga, pri raščlanjivanju po klasama ugroženo je 11odsto ptica, 20 odsto gmizavaca, 34 odsto riba i 25 odsto vodozemaca i sisara.

Uzroci zbog kojih su vrste u opasnosti

Postoji više razloga zbog kojih se vrsta može naći na ivici izumiranja. Razlozi mogu biti izuzetno specifični za svaku vrstu, ali generalno, među najvećim pretnjama je uništavanje i fragmentacija njihovih staništa; klimatske promene; ilegalni lov i trgovina; i unošenje egzotičnih vrsta. 

Кako izbeći izumiranje vrsta?

To nije lak zadatak. Sprečavanje nestajanja vrsta podrazumeva sprovođenje velikog broja specifičnih akcija. Neke od njih podrazumevaju izbegavanje fragmentacije njihovih staništa, na primer krčenje šuma; oštro krivično gonjenje i kažnjavanje ilegalnog lova i trgovine vrstama; stvaranje prirodnih rezervata; ili promociju programa uzgoja, ponovnog uvođenja i genetskog poboljšanja. Borba protiv zagađenja i klimatskih promena je takođe borba za očuvanje mnogih životinja. Svaka lična odluka ima globalnu posledicu u više aspekata, otuda i značaj društvene svesti stanovništva.

12 najugroženijih vrsta na svetu:

1. Planinska gorila

2. Polarni medved

3. Iberijski ris

4. Sumatranski tigar

5. Beli nosorog

6. Snežni leopard

7. Panda

8. Obična šimpanza

9. Ljuskavac/Pangolin

Možda će vas zanimati i:

10. Orangutan sa Bornea

11. Aksolotl

12. Plava tuna

Možda će vas zanimati i:

VRATITE SE NA NASLOVNU STRANU

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka