Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveći grabljivac među fokama: Morski leopard

"Okrutna i lepa zver", napisao je Frenk Vorsli, kapetan posade ser Ernesta Šakletona na poznatoj ekspediciji Endurance 1914. godine.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Od svih foka na svetu, samo jedna, morski leopard, važi za pravog lovca, vrhunskog grabljivca.

Dugačak do 3,6 metara i mase veće od 450 kilograma, ovaj perjar iz porodice foka, kreće se iznenađujućom okretnošću i brzinom, često uz rubove santi leda, u potrazi za pingvinima ili drugim plenom. Prvi istraživači nazvali su ih morskim leopardima. "Okrutna i lepa zver", napisao je Frenk Vorsli, kapetan posade ser Ernesta Šakletona na poznatoj ekspediciji Endurance 1914. godine. Ime su dobili po izgledu krzna koje je Vorsli opisao kao "bledožućkastosmeđi kaput svuda istačkan smeđim mrljama".

Povezane vesti

Kad je na južnoj hemisferi leto, morski leopardi u plićacima vrebaju najveće kolonije pingvina koji se gnezde, kako bi ulovili male ptiće koji po prvi put kreću u more. Zubi foka otkrivaju nam tehniku lova: prednji očnjaci i sekutići oblikovani su za hvatanje i dranje plena; zadnji kutnjaci sa oštrim rubovima za čvrsto držanje i rezanje, ali i sa međusobno povezanim vrhovima za proceđivanje krila. One imaju začuđujuće raznoliku prehranu: kril, pingvini, lignje – sve što se može zagristi. Hrane se i drugim vrstama foka: mladuncima foka rakojeda ili antarktičkih foka krznaša oko ostrva Južna Džordžija.

Morski leopardi zapaženi su na severu sve do obala Australije, Južne Amerike i južne Afrike. Njihov pravi dom nalazi se cirkumpolarno oko Antarktika, gde igraju ozbiljniju ulogu nego što bi se po njihovoj veličini očekivalo, poput tigrova u Indiji, lavova u Africi i grizlija u Severnoj Americi.

"Okrutna i lepa zver", napisao je Frenk Vorsli, kapetan posade ser Ernesta Šakletona na poznatoj ekspediciji Endurance 1914. godine.
Izvor: YouTube

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka