Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pogledajte u najsloženije oči životinjskog sveta, ali pazite se! Udarac ove životinje može biti smrtonosan

Jedna vrsta velikih rakova koja živi u Velikom koralnom grebenu u Australiji, u očima ima više receptora za boje od bilo koje druge životinje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Australijanci ih zovu "sekači prstiju", zbog veoma opasnih i oštrih klješta koja neoprezne ronioce mogu da zaseku do kosti, a u pitanju su stomatopode ili takozvani rakovi bogomoljke. Ime su dobili po tome što slično insektu bogomoljki imaju par grudnih ekstremiteta kojima poput boksera zadaju munjevit i snažan udarac. 

Ovi rakovi imaju najsloženiji optički aparat u životinjskom svetu.

Povezane vesti

Oči su postavljene na "stalke" i mogu se nezavsno pomerati jedno u odnosu na drugo. Složene su, tipično zglavkarske i svako oko se sastoji od 10 000 zasebnih omatidija (faceta) poređanih u dva poluloptasta niza koji su odvojeni središnjom trakom. "Polulopte" su zadužene za registrovanje oblika i pokreta dok su "trake" zadužene za percepciju boje. U traci, sukcesivno su poređani nizovi fotoreceptorskih ćelija koje sadrže različite tipove pigmenta koji reaguju na različite talasne dužine. I dok ljudi u mrežnjačama imaju tri vrste receptora za boje, rakovi bogomoljke ih imaju 12, pri čemu je svaki podešen za drugu boju. Takođe uočavaju i ravan polarizovane svetlosti.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: Shutterstock

Pitanje koje ostaje otvoreno je: čemu mu služe svi ti receptori? Naučnici veruju da ima veze sa njihovim "bokserskim veštinama". Moguće je da mu ovaj sistem služi za prepoznavanje boja, što mu opet pomaže da donese brzu odluku da li da izvede svoj siloviti napad.

Osim što imaju neverovatan optički aparat, veoma su opasni.

Po građi tela dele se na "kopljanike" i "batinaše", a oba imena zaradili su zbog načina na koji napadaju. Kopljanici mogu zadati fatalne povrede i potencijalnim predatorima mnogo većima od sebe a plen ubijaju nabadanjem i sečenjem. Batinaši se pretežno hrane školjkama i rakovima čiji oklop polome sa lakoćom - njihova klešta pri udarcu imaju energiju ekvivlentnu malokalibarskom metku (22LR).

Hrane se praktično svim životinjama koje mogu da savladaju - crvima, rakovima, školjkama, ribama.

Jedna vrsta ovih rakova živi i na mediteranu, ali je daleko neuglednija u odnosu na šarene i živopisne australijske.

Jedna vrsta velikih rakova koja živi u Velikom koralnom grebenu u Australiji, u očima ima više receptora za boje od bilo koje druge životinje.
Izvor: YouTube

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Pratite National Geographic Magazine Srbija na Instagramu!

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka