Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ugrožene nosoroge bi od lovokradica mogle da spasu - male ptice!

Crvenokljuni govedar može biti "prva linija odbrane" u borbi sa lovokradica, a evo i zbog čega.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Crni afrički nosorog je izuzetno ugrožena vrsta i prema podacima Međunarodnog udruženja za zaštitu prirode, u 2018. godini populacija je imala oko 5.630 crnih nosoroga. Crveni kljunari su ptice koje se često mogu videti na leđima nosoroga, gde se odmaraju. Američko-australijska studija objavila je da bi ove ptice mogle da spasu ugrožene životinje u Africi od lovokradica.U afričkoj divljini, naučnici su pratili život crnih nosoroga oko dve godine i primetili da crvenokljuni govedar može biti "prva linija odbrane" u borbi sa lovokradica. Ove ptice se ponašaju kao stražari i upozoravaju na potencijalnu opasnost. Istraživanja su objavljena u časopisu Current Biology.

"Crni nosorozi slepi su kao šišmiši, pa im se lovokradice mogu približiti, ako nema vetra, na udaljenost od pet metara, a da oni to ne primete", naveo je naučnik Ron Plok, sa australijskog univerziteta Viktorija.

Povezane vesti

Nosorozi koje su u južnoafričkom parku "Hluhluwe-iMfolozi" posmatrali naučnici "mnogo bolje su predosećali opasnost i uspešno izbegavali ljude", zahvaljujući pticama na svojim leđima.

"Naseljavanje ptica govedara, čiji se broj takođe smanjio, bilo bi od velike koristi za crne nosoroge, koji bi ranije mogli da osete lovokradice", istakao je naučnik Ron Plok.

Izvor: RTS

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka