Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Virus korona i kućni ljubimci: Da li psi i mačke mogu da se zaraze ili da virus prenesu na vlasnika?

Još uvek ne postoji dovoljan broj istraživanja, ali neki zaključci mogu da se izvuku.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Virus korona nije nešto zahtevan gost, pa kada su u pitanju potencijalni domaćini, otkriven je kod mnogih vrsta sisara i ptica, uključujući i pse i mačke. Objavljeno je nekoliko izveštaja koji dokazuju infekciju SARS-CoV-2 kod kućnih ljubimaca. Virus je, 24. marta otkriven kod jedne mačke u Belgiji, i nešto ranije, kod jednog sedamnaestogodišnjeg psa u Hong Kongu.

"Ovi kućni ljubimci živeli su u prostoru u kom i njihovi zaraženi vlasnici", kaže Džeki Noris, veterinarka sa Univerziteta u Sidneju. "Virusna kultura kod ovih kućnih ljubimaca je bila negativna, što znači da aktivan virus nije prisutan."

Povezane vesti

Studija koju su sproveli naučnici sa Instituta za veterinarstvo u Harbinu u Kini, tek treba da bude detaljno proučena, a u ispitivanja su bile uključene mnoge životinjske vrste, uključujući i pse i mačke.

Rezultati koje su do sada proučili, pokazali su da mačke zaražene virusom korona, mogu kapljičnim putem da zaraze druge mačke.

Psi su se pokazali kao malo otporniji. Tokom istraživanja, tri tromesečna bigla, koja su već bila zaražena, stavljena su u prostoriju sa druga dva psa, međutim, oni se nisu zarazili. Nakon nedelju dana, više nijedan pas nije bio zaražen, a dva su čak razvila imuni odgovor.

Naučnici ističu da su istraživanja rađena u laboratorijskim uslovima, i da bi rezultati mogli biti drugačiji u nekontrolisanim uslovima.

I drugi naučnici kažu da su nalazi zanimljivi, ali vlasnike mačaka još uvek ne treba alarmirati. Rezultati se zasnivaju na laboratorijskim eksperimentima u kojima je malom broju životinja namerno data velika doza virusa, SARS-CoV-2. Dakle, ti uslovi ne predstavljaju interakcije onakve kakve su u stvarnom životu između ljudi i njihovih kućnih ljubimaca, kaže virolog Linda Saif sa Univerziteta u Ohaju. 

Povezane vesti

Da li ljubimac može da zarazi vlasnika?

Generalno se još uvek ne zna mnogo o ovom virusu, pa ni o njegovom prenošenju. Takođe, ne postoje dokazi koji pokazuju da virus korona šire kućni ljubimci.

"Ne postoje nikakvi dokazi da kućni ljubimci igraju bilo kakvu ulogu u širenju ove bolesti", rekao je Trevor Dru, direktor Australijske laboratorija za zdravlje životinja.

Verovatno se pitate da li možete da "pokupite" virus  iz krzna vašeg kućnog ljubimca?

Rizik je nizak - ali nije nula - jer virus korona može da preživi na različitim površinama. Teoretski, virus može da se nađe na krznu, tako da uvek treba oprati ruke pre i posle interakcije sa ljubimcima.

Linda Saif sa Univerziteta u Ohaju, takođe je rekla da "nema direktnih dokaza da su zaražene mačke izlučile dovoljno virusa korona da bi ih prenele ljudima".

Preporuke koje važe za ljude koji imaju ljubimce iste su kao i za one koji ih nemaju! Ne dodirujte lice, redovno održavajte higijenu ruku, tokom šetnje se držite preporučenog rastojanja od drugih ljudi, a nakon šetnje možete prebrisati šape vašeg ljubimca.

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka