Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upoznajte jedinu vrstu čija je ženka uvek trudna

Ova torbarka ima dve materice, a svaka ima svoj pripadajući jajnik i grlić.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mnogi sisari mogu da zatrudne nekoliko puta tokom odraslog doba, a velika većina pravi pauzu nakon svakog porođaja. Zdrava pauza obično traje onoliko koliko majke doje svoju mladunčad. Za neke sisare je normalno da imaju samo jedno mladunče tokom života, dok kod drugih to nije slučaj.

Močvarni valabi, mali skakutavi torbari koji se žive širom istočne Australije, vrsta su koja pripada drugoj grupi. Nova istraživanja pokazuju da je većina odraslih ženki valabija uvek trudna, piše National Geographic.

Kao i svi torbari, močvarni valabi (Vallabia bicolor) rađaju sićušnu mladunčad koja može samostalno da pređe put od porođajnog kanala do majčine torbe gde se razvijaju, i hrane majčinim mlekom. Neki torbari, poput kengura, mogu da se pare i začnu oko jedan dan nakon porođaja, ali ne i pre toga, kaže Brendon Menzis, koautor studije i istraživač sa Univerziteta u Melburnu.

Povezane vesti

Ovi torbari i evropski smeđi zec, su jedine životinje koje mogu da zatrudne dok su već trudni. Ali zečevi imaju različite sezone parenja i nisu kontinuirano trudni većinu ili ceo svoj životni vek, kao što su ženke valabija.

Studija je važna jer "razumevanje biologije reprodukcije kod bilo koje vrste može doneti dragocene podatke za ljudsku reprodukciju", kaže David Gardner sa istog univerziteta, koji nije bio uključen u rad.

Kako se to dešava

Začeće je obično nemoguće dok je ženka sisara trudna. "Postoji čitav niz razloga zbog kojih ne treba da se začne tokom aktivne trudnoće", kaže Menzis. Deo toga je anatomski. Većina životinja ima jednu matericu; ako je embrion u materici i razvija se, nema mesta za još jedan. Ovi torbari, odnosno torbarka, međutim, ima dve materice, a svaka ima svoj pripadajući jajnik i grlić materice.

Drugi razlog se odnosi na endokrini sistem. Hormoni koji utiču na plod u razvoju razlikuju se od onih koji omogućavaju sprovođenje oplođenog jajašca posle parenja. (To je razlog zašto mnogi oblici hitne kontracepcije kod ljudi sadrže progesteron, na primer, hormon koji obično podržava aktivnu trudnoću, ali koji takođe sprečava ovulaciju.) Menzis kaže da još ne znaju tačno kako se začeće odvija kod ovih močvarnih životinja.

Ciklus započinje kada se ženka valabija pari, u januaru ili februaru. Već trudna iz prethodne godine, ona se porađa dan ili dva kasnije i njena beba se spušta u torbu za dojenje. Novooplođeni embrion, takođe poznat kao blastocista i koji se sastoji od oko 80 do 100 ćelija, ostaje u materici u fazi koja se naziva "embrionalna dijapauza".

U međuvremenu, prva beba nastavlja da raste. Oko septembra, ova beba spremna je da napusti torbu, kaže Menzis.

Prva beba zatim postepeno počinje manje da sisa. Oko decembra, se odvaja što inicira rast drugog embriona i mesec dana kasnije se on rodi. U to vreme ženka je ovulirala i ponovo se pari.

Istraživači su došli do zaključaka vršeći ultrazvučne preglede na 10 močvarnih valabija. Oni su slikali ženke u raznim periodima tokom godine i primetili kada se pare. Primetili su prisustvo uspavane blastociste u devet od 10 ženki nakon parenja, dok se druga beba već razvijala u majčinoj torbici.

Gardner, koji proučava in vitro oplodnju, kaže da bi bolje razumevanje embrionalne dijapauze moglo biti neprocenjivo.

"Ako bismo mogli da rešimo ovaj složen proces, možda nećemo morati da kriogeno čuvamo embrione, već da ih držimo u stazi u laboratoriji", dodaje on. "Ima toliko toga da se još nauči od ovih torbara."

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka