Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Životinje

Najpovezaniji par u okenu: Upoznajte mužjaka koji se zubima zakači za ženku i tu ostaje dok ne srastu

Držanje partnera na kratkom povocu – tako da je trajno sjedinjen s vašim telom – ima svoje prednosti.

 Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Kilometar ili više u dubini mračnog okeana riba pecač traga za partnerom.

Sve 162 vrste ovog podreda Ceratioidea čine čudni parovi: mužjaci su patuljasti, ženke mnogo puta veće (neke skoro metar dugačke). Ipak, oni su jedinstveno opremljeni da bi pronašli jedno drugo.

Prekomerno velike nozdrve mužjaka hvataju vodom nošene ženske feromone. Njegove dobro razvijene oči tragaju za svetlosnom tačkom: bioluminescentnim mamcem na peteljci koji krasi čelo ženke.

Ted Pič, ihtiolog s Univerziteta Vašington, kaže da raznoliki oblici mamaca, pigmentni i svetlosni obrasci saopštavaju mužjaku da je pronašao ženku svoje vrste, za koju se on kači. "Kačenje" je blaga reč.

Povezane vesti

Da ne bi u neizmernoj tami rizikovao razdvajanje od partnerke, mužjak se za nju pričvršćuje zubima i tu ostaje. "Naposletku koža mužjaka i ženke srasta", kaže Pič; krvni sudovi se združuju "tako da njena krv teče kroz njegovo telo". Peraja i drugi neupotrebljavani delovi tela odumiru dok mužjak ne postane ono što ženka od njega želi: fabrika sperme. Ovaj seksualni parazitizam donosi plodove. Kada je ikra ženke spremna, ona signalizira mužjaku. Dok on ispušta spermu, ona ispušta masu želatinoznih jajašaca koja se širi u vodi i upija spermu. Plovna masa oplođene ikre polako se penje u gornje sfere okeana. Tamo se larve izležu i hrane planktonom. Kad počne da sazreva, kaže Pič, riba pecač pravi "veliku vertikalnu migraciju" nazad u mračnu dubinu da bi pronašla partnera po svojoj meri.

Software:Adobe Photoshop 7.0 Created: 2007:09:07 10:09:26
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Wikimedia Commons

RIBA PECAČ

OBLAST/PODRUČJE RASPOTRANJENJA: Dubine svih okeana

STEPEN UGROŽENOSTI: Premalo podataka za većinu vrsta da bi mogao da se proceni rizik

DRUGE ČINJENICE: Poput Haplophryne mollis, neke ženke imaju prikačenog više od jednog mužjaka. Poznati rekord iznosi osam. 

Software:Adobe Photoshop CS Windows Created: 2009:12:04 13:06:09
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Wikimedia Commons

Tekst Romantični spoj objavljen je u rubrici Kompas u National Geographic Srbija u decembru 2016. godine.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka