Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najpovezaniji par u okenu: Upoznajte mužjaka koji se zubima zakači za ženku i tu ostaje dok ne srastu

Držanje partnera na kratkom povocu – tako da je trajno sjedinjen s vašim telom – ima svoje prednosti.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Kilometar ili više u dubini mračnog okeana riba pecač traga za partnerom.

Sve 162 vrste ovog podreda Ceratioidea čine čudni parovi: mužjaci su patuljasti, ženke mnogo puta veće (neke skoro metar dugačke). Ipak, oni su jedinstveno opremljeni da bi pronašli jedno drugo.

Možda će vas zanimati i:

Prekomerno velike nozdrve mužjaka hvataju vodom nošene ženske feromone. Njegove dobro razvijene oči tragaju za svetlosnom tačkom: bioluminescentnim mamcem na peteljci koji krasi čelo ženke.

Ted Pič, ihtiolog s Univerziteta Vašington, kaže da raznoliki oblici mamaca, pigmentni i svetlosni obrasci saopštavaju mužjaku da je pronašao ženku svoje vrste, za koju se on kači. "Kačenje" je blaga reč.

Da ne bi u neizmernoj tami rizikovao razdvajanje od partnerke, mužjak se za nju pričvršćuje zubima i tu ostaje. "Naposletku koža mužjaka i ženke srasta", kaže Pič; krvni sudovi se združuju "tako da njena krv teče kroz njegovo telo". Peraja i drugi neupotrebljavani delovi tela odumiru dok mužjak ne postane ono što ženka od njega želi: fabrika sperme. Ovaj seksualni parazitizam donosi plodove. Kada je ikra ženke spremna, ona signalizira mužjaku. Dok on ispušta spermu, ona ispušta masu želatinoznih jajašaca koja se širi u vodi i upija spermu. Plovna masa oplođene ikre polako se penje u gornje sfere okeana. Tamo se larve izležu i hrane planktonom. Kad počne da sazreva, kaže Pič, riba pecač pravi "veliku vertikalnu migraciju" nazad u mračnu dubinu da bi pronašla partnera po svojoj meri.

 riba_pecac_696271702.jpeg Izvor: Wikimedia Commons

RIBA PECAČ

OBLAST/PODRUČJE RASPOTRANJENJA: Dubine svih okeana

STEPEN UGROŽENOSTI: Premalo podataka za većinu vrsta da bi mogao da se proceni rizik

DRUGE ČINJENICE: Poput Haplophryne mollis, neke ženke imaju prikačenog više od jednog mužjaka. Poznati rekord iznosi osam. 

 riba_pecac2_538911444.jpeg Izvor: Wikimedia Commons

Tekst Romantični spoj objavljen je u rubrici Kompas u National Geographic Srbija u decembru 2016. godine.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka