Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ples" bogomoljki

Ova fotografija bogomoljki jedna je od najboljih izabranih na međunarodnom konkursu "The Perfect Moment", a na njoj su "uhvaćene" dve bogomoljke na grančici koje su zauzele odbrambeni stav.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Bogomoljke (Mantodea) su red insekata, koji broji oko 2.300 vrsta u 430 rodova. Poseduju karakterističan oblik prednjih nogu, koje prilikom čekanja plena drže u položaju sličnom položaju ruku pri molitvi, po čemu su i dobile ime. Bogomoljke imaju dužinu tela obično između 40 i 80 mm. Ženke su veće od mužjaka.

Zbog boje i oblika tela se vešto kamufliraju, što je još jedna oosobina koje im omogućavaju da budu veoma uspešni grabljivci (predatori).  Hrane insektima, drugim beskičmenjacima, a isto tako se i uzajamno proždiru. Love isključivo koristeći čula vida, i zbog toga su aktivne samo tokom dana. Njihove krupne i ispupčene oči na bočnim stranama glave, omogućavaju dvooko viđenje (binokularni vid) što im omogučava da tačno procenjuju rastojanje. Kada se usmere na plen, njišu se blago napred i nazad i okreću glavu prema potencijanoj hrani. U napad prelaze iznenada, snažno hvatajući žrtvu srpasto povijenim prednjim nogama sa nazubljenim ivicama. 

Bogomoljke obavljaju čudan proces parenja u kojem ženka proždire manjeg mužjaka. U stvari, ženka mora da pojede mužjakovi glavu da bi on mogao da napravi odgovarajuće pokrete pri parenju.

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka