Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ujedajući je, zavodljivo giba glavom i podrhtava repom: Ljubav na zmijski način

Herpetolog i paleontolog Fil Senter proučio je činjenice o 76 vrsta zmija iz grupa kolubrida i boida da bi saznao kako se razvijalo zmijsko udvaranje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svojim podbratkom gladi njenu kožu. Obavija se oko njenog tela. Ujedajući je, zavodljivo giba glavom i podrhtava repom. Ovo su početni položaji zmijske Kama sutre među kolubridima, koji čine najveću svetsku porodicu zmija sa oko 2.500 vrsta.

Herpetolog i paleontolog Fil Senter proučio je činjenice o 76 vrsta zmija iz grupa kolubrida i boida da bi saznao kako se razvijalo zmijsko udvaranje. Na osnovu istraživanja koje je obuhvatilo i proučavanje beleški o fosilima iz doba krede, otkrio je da su neki vidovi parenja kolubrida pradavni – trljanje podbratkom, gibanje – dok "koitalni ugriz" i "podrhtavanje repom" pripadaju novijem vremenu. Sve u svemu, kaže on, to je "čitav skup plesnih pokreta".

Ljubavni položaj zmije na zmiji, koji se naziva opasivanje, kod proučenih vrsta je "gotovo univerzalan", piše Senter u časopisu PLOS ONE. Ipak, kao što sa delikatnošću kliničara primećuje, za intromisiju, odnosno kopulaciju, opasivanje nije neophodno. Zmijama je, da bi se parile, dovoljno da poravnaju osnove svojih repova i približe otvore kloaka, zajedničkih izvoda sistema organa za razmnožavanje i izlučivanje.

Povezane vesti

Mužjak istura hemipenise, parne polne organe koji se nalaze u repu, i ispušta spermu u kloaku ženke. Senter kaže da seksualni čin može da traje satima – obično duže od samog udvaranja.

STANIŠTE

Meksiko, jugozapad Sjedinjenih Država

DRUGE ČINJENICE

Zmije vrste Lampropeltis alterna, kao i kukuruzni i drugi smukovi, i zmije podvezice pripadaju natporodici kolubrida. Boe i anakonde pripadaju porodici boida.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka