Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upoznajte inspektora Kluzoa, ružičastu Manta ražu čija je fotografija ove nedelje viralna na Instagramu (FOTO)

Fotograf Kristija Lejn uspeo je da fotografiše veoma retku vrstu Manta raže, nazvanu po inspektoru Kluzou, detektivu iz filmova o Pink Panteru.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dok je, nedavno, ronio kod Velikog koralnog grebena u Australiji, pored fotografa Kristijana Lejna prošla je svetlo ružičasta raža. Mislio je da mu se učinilo, ili da mu kamera ne radi dobro.

"Nisam znao da postoje ružičaste raže, pa sam bio zbunjen i mislio sam da mi se desio kvar na fotoaparatu", rekao je Lejn, čija je fotografija raže, ove nedelje, postala viralna na Instagramu. Kasnije je shvatio da je fotografisao retku vrstu muške ružičaste Manta raže dugačke više od 3 metra, nazvane po inspektoru Kluzou, detektivu iz filmova o Pink Panteru. Riba koja pliva oko Lejdi Eliot ostrva je jedina poznata Manta raža ove vrste na svetu.

Povezane vesti

Inspektor Kluzo prvi put je primećen 2015. godine, a od tada je viđen još svega desetak puta. "Osećam se tako počastvovano i neverovatno srećno", rekao je Lejn, koji je ražu uspeo da fotografiše u grupi od još sedam mužjaka koji su se borili za pažnju ženke.

Naučnici australijske istraživačke grupe Project Manta, koji proučavaju ružičaste raže, kažu da je njena boja stvarna. U početku su postojale teorije da je boja inspektora Kluzoa posledica infekcije kože ili ishrane - kao što su flamingosi dobili ružičastu boju zato što jedu sitne rakove. Ali 2016. godine naučnica Amelia Armstrong uradila je biopsiju kože ove ribe, a rezultati su isključili ishranu i infekcije kao uzrok, piše National Geographic

Vodeća teorija naučnika je da ružičasta raža ima genetsku mutaciju, kaže Asia Hejns, asistent pri istraživačkoj grupi Project Manta.

Ekolog Solomon Dejvid sa državnog univerziteta Nicholls State u Luizijani, smatra da je mutacija stanje zvano eritrizam, koji čini da pigmentacija kože bude crvenkasta ili, unekim slučajevima, ružičasta. Ostale poznatije genetske mutacije životinjskog pigmenta mogu kožu učiniti melanističkom (crnom) ili albino (belom).

"S obzirom na sve pigmentacije koje smo videli kod riba, uopšte nismo iznenađeni, ali je svakako kul videti tako nešto", rekao je Solomon.

Gaj Stivens, CEO i suosnivač Manta Trust u Velikoj Britaniji slaže se da bi eritrizam mogao biti uzrok.

"Manta raže koje žive na Koralnom grebenu javljaju se u tri boje: potpuno crne, potpuno bele i onkoje imaju crna leđa i beo stomak. Kada se posmatraju od gore, crna leđa se stapaju sa bojom tamne morske vode, a kada se gledaju od dole, svetli stomak se poklapa sa površinom koja je osvetljena suncem".

Stivens smatra da se na taj način one štite od grabljivica, a da to što je ova vrsta ružičaste boje ne bi trebalo da utiče na njen opstanak, najviše zbog njenje veličine. Odrasle grebenske raže mogu da dostignu težinu i od nekoliko tona.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka