Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Indija razmatra da vrati geparde u svoje šume

Glavni indijski sud odlučio da je gepardi mogu ponovo da se dovedu u zemlju, 70 godina nakon što su ih potpuno istrebili.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Odgovarajući na izjavu Vlade, Vrhovni sud Indije rekao je da afrički gepardi mogu da se dovedu u divljinu na pažljivo odabrane lokacije, piše BBC.

Prema CITESu (međunarodna organizacija koja se bavi zaštitom od trgovine ugroženim vrstama životinja i biljaka) gepardi spadaju u ugrožene vrste. Samo 7.100 geparda je ostalo na svetu, od kojih je većina u Africi.

Azijski gepard, koji je nekada živeo u nekim delovima Indije, sada se nalazi samo u Iranu, gde se smatra da ih je ostalo oko 50.

Neverovatna kamuflaža geparda: Pronađite divlju mačku na ovoj fotografiji

Studije su pokazale da je najmanje 200 geparda ubijeno u Indiji u kolonijalnom periodu, u drugoj polovini XX veka, i to njaviše od strane stočara koji su čuvali koze i ovce. Gepard je jedini veliki sisar koji je izumro u Indiji od kada je ona stekla nezavisnost 1947. Godine.

Više od decenije, zoolozi i stručnjaci za geparde iz celog sveta razgovarali su o ponovnom uvođenju ove velike mačke u Indiju i složili se da postoji jak razlog za to.

Vrhovni sud Indije, takođe je istakao da bi prvo trebalo testirati dolazak životinje i u prirodu ih putsiti nekoliko kako bi se videlo da li mogu da se prilagode indijskim uslovima.

Bivši indijski ministar za zaštitu životne sredine Džairam Rameš pozdravio je odluku da se životinja ponovo nađe u indijskim šumama.

Kako ručaju mladunci geparda

Međutim, ima i onih koji se protive planu. Konzervacionisti - aktivisti za zaštitu životinja iz Indije smatraju da ova zemlja malo žuri sa dovođenjem ove životinje, pa može da se desi da gepardi na kraju završe u polu-zatvorenim uslovima, nešto poput zoološkog vrta u prirodi, umesto da prethodno sve prirpeme kako bi ima omogućili da žive slobodno.

Oni dodaju da bez obnavljanja staništa i baze plena, a s obzirom na velike šanse za sukob čovek-životinja, ne može da se uspostavi održiva populacija geparda.

Takođe, dodali su nekoliko ranijih neuspelih primera Indije da u divljinu vrati lavove u Utar Padeš tokom 1950-ih, kada su oni izginuli u borbi za opstanak; i na pokušaj vraćanja tigrova u Dungarpur 1920-ih, kada su do 1950-ih svi bili ubijeni od strane ljudi.

Međutim, druga strana insistiraju na tome da su ti strahovi neosnovani. Kažu da će odluka biti donesena tek nakon što se lokacije, koje se nađu u užem izboru, u potpunosti ispitaju zbog staništa, plena i potencijalnih sukoba između ljudi i životinja. 

Prvi gepard na svetu koji je uzgajan u zatočeništvu bio je u Indiji za vreme vladavine mogulskog cara Džihangira. Njegov otac Akbar zabeležio je da je za to vreme bilo 10 000 geparda. Mnogo kasnije, istraživanje je pokazalo da je u Indiji bilo najmanje 230 geparda između 1799. i 1968. godine- a ova divlja mačka je, kako se izveštava, poslednji put viđena u Indiji 1967-68. godine.

Uočite razliku između leoparda, jaguara i geparda

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka