Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne, koale nisu funkcionalno istrebljenje - barem ne još!

Prateći trag velikog broja tekstova koji su u poslednjih nekoliko dana isticali da su, nakon požara i suša koje potresaju Australiju, koale 'funkcionalno istrebljenje', National Geographic otkriva šta se krije iza ovih ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Australija se trenutno nalazi u žarištu jedne od najvećih prirodnih katastrofa izazvanom požarima koji su zahvatili kontinent. Dok milioni hektara pokrivenih niskim rastinjem gore duž istočne obale, od Sidneja do Bajron Beja, usput paleći kuće, šume, pa čak i močvarne oblasti, jedna od najprepoznatljivijih australijskih životinja je zauzela svoje mesto pod reflektorima - barem što se naslova u medijima tiče.

Koale funkcionalno istrebljne nakon požara i suše u Australiji

Fotografije izgorelih koala koje su na samrti nikle su po društvenim mrežama kao simbol uništenja koje vatra ostavlja za sobom.  

"Koale su bespomoćna mala stvorenja", objašnjava Kristina Adams-Hosking, postdoktorand na Univerzitetu u Kvinzlendu, i dodaje da, za razliku od ptica koje mogu da odlete, ili kengura koji se drastično brže sklanjaju od opasnosti - koale svojim sporim kretanjem ne mogu da uteknu vatrenoj stihiji.

Potresni prizori izazvali su mećavu zabrinutih komentara, ali i doveli do konfuzije. Tokom minulog vikenda izjave da je koala ostala bez svog prirordnog habitata i da je postala 'funkcionalno istrebljenja' našle su svoje mesto u naslovima prominentinh svetskih medija, ali i na društvenim mrežama - tako ilustrujući kako dezinformacije mogu neverovatno velikom brzinom da uzmu maha u doba velikih kriza. 

Koale su svakako ugrožene ovom katastrofom, a infomracije sa lica mesta nalažu da ih je izmedju 350 i hiljadu nađeno mrtvo u pet zona koje su zahvaćene požarima u severnom delu Novog Južnog Velsa. No, stručnjaci koji se bave ovim slučajem tvrde da ova životinjska vrsta nije u opasnosti od nestajanja - barem ne još uvek! 

Tužne vesti iz Australije: Koale su pred izumiranjem

"Nećemo prisustvovati istrebljenju koala, barem ne ovako brzo", objašnjava Kris Džonson, profesor na Univerzitetu u Tasmaniji. 

"Populacija koala će nastaviti da se smanjuje zbog mnogo različitih razloga, ali još nisu dostigle tako mali broj da jedan ovakav događaj može da ih u potpunosti iskoreni".

Koliko je koala ostalo?

Tokom 2016. procenjeno je da je u Australiji ostalo negde oko 329,000 koala, što predstavlja pad od 24% tokom poslednje tri generacije. 

"Teško je utvrditi tačan broj koala, čak i u najboljim okolnostima", kaže Adams-Hoking, pošto ove životinje nastanjuju oblasti širom kontinenta, a budući da, bežeći od ljudi, svoje utočište pronalaze visoko u krošnjama drveća - često nismo ni svesni da su koale u blizini. Koale su ugrožene širenjem industrijskih centara i gradova, nestašice hrane tokom suša imaju pogubne posledice po njih, a naravno tu su i sve češći šumski požari. Moguće je da u oblastima koje su bile na najjačem udaru vatrene stihije populacija koala nikada neće moći da se oporavi, ali, kako naglašavaju stručnjaci - prerano je za donošenje zaključaka.

Da li je vatra stvarno uništila 80% staništa koala?

Kratko i jasno - Ne! Koale nastanjuju oblasti duž cele istočne obale kontinenta. Iako su aktuelni požari uništili ogromna prostranstva, postoji šumovita oblast od preko 100 miliona hektara u istočnom delu Australije koja je i dalje netaknuta. Osim toga, to što je oblast bila pod uticajem vatre ne znači da je u potpunosti devastirana i da je u budućnosti koale neće više nastanjivati.

Najveći rizik od izumiranja: Koje su najugroženije životinjske vrste?

Da li su koale 'funkcionalno istrebljene'?

Pojam 'funkcionalno istrebljen' se odnosi na vrstu koja više nema uslova za razmnožavanje, pa samim tim više ni ne igra aktivnu ulogu u ekosistemu. Vatre jesu ubile mnogo koala, ali vrsta nije ugrožena. 

"Naslovi u medijima se u određenoj meri odnose i na izjavu određenih grupa za zaštitu koala koje su ranije ove godine podigle veliku prašinu. Naučnici su opovrgnuli njihove tvrdnje tada, a to ćemo i nastaviti da radimo", tvrdi Dijana Fišer, asistent profesora na Univerzitetu u Kvinzlendu.

Iako je havarija imala poguban uticaj na populaciju ovih životinja u severnoj oblasti Novog Južnog Velsa, koale koje u velikom broju žive na području države Viktorija nisu ni u kakvoj opasnosti.  

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka