Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Park prirode "Golija", jedno od poslednjih utočišta retkih sova

Park prirode "Golija" je dom za brojne ugrožene vrste biljnog i životinjskog sveta, ali za dve vrste sova, gaćastu kukumavku i malu sovu, ova planina je jedno od poslednjih utočišta, kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

One spadaju u najređe sove koje nastanjuju Srbiju. Žive u starim i očuvanim četinarskim šumama kojima je Golija bogata i zbog svoje ugroženosti našle su se u samom vrhu "Crvene knjige ptica Srbije", saopšteno je iz ovog udruženja.

Istraživačka ekspedicija DZPPS trenutno boravi i prikuplja podatke u Parku prirode "Golija", gde je uspela da zabeleži dve male sove, a osam gaćastih kukumavki su uspeli da uhvate i obeleže metalni prstenovima.

"Raduje nas činjenica da čim je započeta ekspedicija, koja ima za cilj kartiranje ptica na Goliji, uspeli smo da zabeležimo gaćastu kukumavku i malu sovu koja je ovom prilikom drugi put zabeležena", kaže koordinator projekta DZPPS Nikola Stanojević.

Povezane vesti

Prvi nalaz male sove u parku prirode bio je s proleća ove godine, kada su je zabeležili članovi Kraljevskog akademskog prirodnjačkog društva "Balkan".

"Ono što možemo da zaključimo, prostranstvo šume i njena očuvanost su razlog zašto je primera radi 8 odsto nacionalne populacije gaćaste kukumavke upravo ovde zabeleženo", ističe Stanojević.

Prema njegovim rečima opstanak ove dve vrste ugrožava niz projekata čiji je cilj izgradnja velikog planinskog odmarališta, u prvom redu, kako kaže, za zimske sportove poput alpskog skijanja, koji će imati izrazito negativan uticaj na prirodne vrednosti područja.

Povezane vesti

"Planina Golija pored statusa zaštite u kategoriji parka prirode, deo je ekološke mreže Srbije, značajno je područje za ptice, biljke, leptire i jedno je od dva područja koje u Srbiji ima status UNESCO rezervat iz programa - Čovek i biosfera", navodi Stanojević.

Okretanje ka održivim oblicima turizma obezbedilo bi sigurnu budućnost ugroženim vrstama poput gaćaste kukumavke i male sove. Šansu za opstanak i razvoj sela na Goliji treba tražiti u ekoturizmu i proizvodnji visokovredne hrane, ocenjuje se u saopštenju DZPPS.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka