Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opasnost po bioraznolikost: Na trgovini divljim životinjama zarađuju se milijade

Legalna i ilegalna trgovina divljim životinjama industrija je vredna milijarde dolara i jedna je od većih pretnji po bioraznolikost. Ali, razmere te trgovine ne shvataju se dovoljno ozbiljno.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Više od 5.500 vrsta ptica, sisara, vodozemaca i gmizavaca, predmet je trgovine na tržištu divljim životinjama, što je otprilike 50 posto više nego što se ranije pretpostavljalo, objavljeno je u časopisu Science.

Istraživanje naučnika sa univerziteta na Floridi i sa britanskog univerziteta u Šefildu pokazalo je da su ugrožene vrste u tome nesrazmerno zastupljene.

Pokazalo se tako da se trguje svakom četvrtom vrstom sisara, a te se životinje uglavnom koriste za proizvodnju raznih proizvoda, poput na primer ljuskari, koji se ubijaju zbog ljuski i mesa.

Povezane vesti

Trguje se i svakom četvrtom vrstom ptica, podjednako kao kućnim ljubimcima i za upotrebu u tradicionalnoj medicini. Tako na primer, raste potražnja za kljunorozima kojih je poslednjih godina prodato na desetine hiljada.

Na tržištu je i svaka osma vrsta gmizavaca i svaka deseta vodozemaca, uglavnom kao egzotičnih kućnih ljubimaca.

Autori izveštaja na osnovu trendova predviđaju da će buduća trgovina, zakonita i nezakonita, uključiti još 3.000 vrsta, uglavnom ugroženih, poput afričkih ljuskara, kojima je počelo da se trguje nakon što je one azijske teže pronaći.

Povezane vesti

"Često se očuvanjem neke vrste počnemo da bavimo tek pošto se zabeleži drastičan pad njihovog broja", zaključuju autori.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka