Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici konačno odgonetnuli: Zbog čega mačke jedu travu?

Naučnici veruju da se odgovor za ovo neobično ponašanje mačaka krije u navikama koje su preživele evoluciju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ishrana ljubimaca pitanje je prema kom se vlasnici različito postavljaju. Kada je reč o psima, prema onome što može da se nađe na njihovom meniju - od ostataka od ručka, preko čudnih predmeta do izmeta - možemo da ih svrstamo i u svaštojede. S druge strane mačke su ljubimci koje su poznate po svojoj probirljivosti. Ono što je i jednima i drugima zajedničko je da ih povremeno možemo zateći kako žvaću travu. Kod pasa je utvrđeno da su uzroci ovakvog ponašanja stomačni problemi i urođeni način na koji psi sprečavaju povraćanje. Međutim, kada su u pitanju mačke, ova pojava je dugo bila nerazjašnjena.

Povezane vesti

Nedavno je Međunarodno društvo za primenjenu etologiju održalo prezentaciju u Bergenu, u Norveškoj, pri čemu su naučnici ponudili odgovor za neobično ponašanje mačaka, koje mnogi vlasnici ovih krznenih ljubimaca povezuju sa stomačnim tegobama.

Istraživači sa Univerziteta Dejvis, u Kaliforniji, posmatrali su ponašanje 1.021 mačke, od različitih vlasnika, u periodu od po 3h dnevno. Ispostavilo se da je 71% ispitivanih mačaka u nekom trenutku dana žvakalo travu. Četvrtina je nakon žvakanja trave zaista povraćala, a 91% vlasnika tih mačaka se izjasnio da njihovi ljubimci nisu delovali kao da su se razboleli.

S obzirom na to da mačke nisu primenjivale biljnu ishranu u svrhu samoizlečenja, naučnici su predložili da se uzrok krije u evoluciji.

Povezane vesti

Kako su mačke kroz istoriju uglavnom same lovile svoje obroke i najčešća poslastica su im bili pacovi i miševi, jedući ove glodare mačke su unosile i parazite - valjkaste crve i rudarske gliste. Kako bi nakon obroka bogatog parazitima očistile digestivni trakt, mačke su žvakale travu.

Poznato je da trava pospešuje aktivnost mišića digestivnog trakta mačaka, pri čemu se neželjeni, prateći sastojci ishrane izbacuju iz creva velikom brzinom.

Istraživanje je pokazalo, takođe, da su mačke mlađe od tri godine više konzumirale travu od starijih, kao i to da su ređe povraćale nakon ove aktivnosti.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka