Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi stanovnici Meseca: "Vodeni medvedi"

Reč je o verovatno najizdržljivijim životinjama na Zemlji, koje mogu podneti temperature u rasponu od 150 stepeni Celzijusevih, pa do ispod nule.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Na Mesecu već ima života, jer nekoliko hiljada otpornih bića boravi na jedinom Zemljinom prirodnom satelitu. To su sitne životinje, poznate i pod nazivom "vodeni medvedi" veličine do jednog milimetra, sa četiri para zakržljalih ekstremiteta.

Kako piše enciklopedija.hr, stručnjaci su oko ove teme podeljeni - jedni su ushićeni, a drugi zabrinuti.

Reč je o verovatno najizdržljivijim životinjama na Zemlji, koje mogu podneti temperature u rasponu od 150 stepeni Celzijusevih, pa do ispod nule.

Žive u moru, slatkoj vodi, na kopnu, a geografski su rasprostranjeni svuda. Nekoliko hiljada sada se preselilo i na Mesec, piše BBC.

Povezane vesti

Žilavi "vodeni medvedi" bili su na svemirskoj letelici koja se u aprilu srušila na Mesec.

Šef izraelske organizacije "Arch Mission Foundation", koja je je ta bića poslala u svemir, tvrdi da su oni sigurno preživeli pad.

"Verujemo da su njihove šanse za preživljavanje ekstremno visoke", rekla je Nova Spivak.

"Vodeni medvedi" su pre puta prošli kroz postupak dehidracije, čime su zapravo stavljeni u svojevrsnu suspendiranu animaciju.

Izraelska organizacija ih je poslala u svemir u sklopu nastojanja da stvore "rezervnu" Zemlju, da ljudsko znanje floru i faunu planete pohrane na različite lokacije u Sunčevom sistemu, gde bi preživele eventualnu apokalipsu Zemlje.

Tako je, uz njih, prema Zemljinom satelitu upućena "Mesečeva biblioteka", svojevrsni DVD na kojem se nalazi 30 miliona stranica istorije čovečanstva, sve vidljivo pod mikroskopom.

Sudbina "Mesečeve bibioteke" je nepoznata, a "dugoživi" bi mogli opravdati svoj naziv. Iako su bez vode i bez hrane, oni se iz suspendovane animacije mogu vratiti i nakon nekoliko decenija provedenih u tom stanju, piše BBC.

Nakon što ostanu bez vode, oni povuku svoju glavu i osam zakržljalih nožica, i uđu u stanje suspendovane animacije tokom koje njihov metabolizam uspori na 0,01 odsto normalne brzine rada.

Ako ih vratite u vodu, decenijama kasnije, mogu se bez problema vratiti u pređašnje stanje.

"Oni su idealni za ovu misiju. To su višećelijski organizmi mikroskopske veličine i među najotpornijim bićima na Zemlji. Plus, pre desetak godina su preživeli boravak u svemiru", tvrdi Nova.

I dok se Izraelci vesele novim stanovnicima Meseca, neki naučnici ističu da to nije dobra vest.

"To znači da je netaknuta okolina Meseca trajno promenjena. Neki će reći da su to napravili već Nil Armstrong i Baz Oldrin tokom svog boravka na Mesecu pre 50 godina, ali tada nismo bili svesni koliko moramo paziti na okolinu drugih svemirskih tela. Sada jesmo i ovako nešto ne bismo smeli da radimo. To nije dobra stvar", smatra profesorka planetarnih i svemirskih nauka Monika Gredi.

Povezane vesti

Izvor: FoNet/N1

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka