Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici upozoravaju: I prirodne zamene za šećer mogu da budu smrtonosne po pse

Zaslađivači koji se mogu pronaći u proizvodima koji su deklarisani kao "proizvodi bez šećera", čak i u pastama za zube, mogu da budu smrtonosni za pse.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Poznato je da je šećer štetan po zdravlje psa. Međutim, vlasnici mekog srca često popuste pred željnim očima svog ljubimca i “časte” ga slatkišem. Nedavno istraživanje pokazalo je da čak i zamene za šećer, koje se mogu naći i u žvakaćim gumama, mogu da budu smrtonosne za psa.

Iz Uprave za hranu i lekove (Food and drug administration - FDA) upozorili su na supstancu - ksilitol, tip prirodnog šećerno-alkoholnog zaslađivača, koji je često prisutan u proizvodima bez šećera (sa oznakom “sugar free”). Iako je supstanca bezbedna po ljude, za pse može da bude otrovna. Poslednjih nekoliko godina, Upravi je podnešeno nekoliko izveštaja o smrtnim ishodima kod pasa koji su konzumirali hranu u kojoj se nalazio ksilitol.

Povezane vesti

U većem broju ovih slučajeva trovanje se dogodilo kada je pas pojeo žvaku “bez šećera”, kako navode iz Uprave za hranu i lekove.

Ksilitol osim žvakaćih guma, prisutan je i u drugim proizvodima, uključujući slatkiše bez šećera, osveživače zadaha, pečene kolače, sladolede “bez šećera”, paste za zube, sirup za kašalj, puter od kikirikija i lešnika i sl.

Šta se dešava kada pas pojede ksilitol?

Ubrzo nakon što ksilitol dospe u krvotok psa, apsorbuje se i uzrokuje naglo oslobađanje insulina - hormona koji dozvoljava šećeru da uđe u ćeliju. Porast nivoa šećera u krvi postaje rizičan po život psa, usled stanja poznatog kao hipoglikemija.

U krvotoku ljudi ksilitol nije opasan zbog toga što ne dovodi do oslobađanja insulina.

Povezane vesti

Znaci trovanja

Ukoliko je pas otrovan ksilitolom javlja se povraćanje, malaksalost, otežano hodanje ili stajanje, napadi i koma - sve ovo se dešava u roku od 15 minuta do pola sata od konzumiranja hrane sa ksilitolom, a smrt nastupa za manje od sat vremena.

Veterinari iz Uprave za hranu i lekove opominju vlasnike da strogo proveravaju hranu koju daju svojim psima, naročito ako je proizvod deklarisan kao “bez šećera” ili sa “niskim koncentracijama šećera”. Ovo se odnosi i na proizvode koji nisu hrana, kao što je pasta za zube. Takođe, savetuju proveru putera, koje vlasnici često koriste kako bi njihovi psi pojeli određen lek.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka