Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraživanje pokazalo da gojaznost kućnih ljubimaca uzrokuje ozbiljnije bolesti

Oko 60% mačje populacije je gojazno. Psi, takođe, postaju sve bucmastiji. Ukoliko ste nakon podzanja svog ljubimca osetili da su vas zabolela leđa - možda je i on deo ove statistike.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prema izveštaju Benfild bolnice za ljubimce, najvećeg američkog veterinarskog lanca bolnica (preko 1000 bolnica), debeljuškasti ljubimci, koje smatramo neodoljivim, imaju ozbiljan potencijal za hronična zdravstvena oboljenja. Osteoartritis (OA) kod ljubimaca je u ozbiljnom porastu - 66% kod pasa i 150% kod mačaka u poslednjih 10 godina.

Povezane vesti

Osteoartritis je tip artritisa (zapaljenja zglobova) koje uzrokuje zapaljenje ili oštećenje tkiva kolena. Kao faktori koji dovode do oboljenja prisutne su genetika, povrede ili deformiteti kostiju. Bolest je hronična i degenerativna, a kako ljubimci stare sve više im je otežano kretanje.

Kada je u pitanju gojaznost, ona može da bude uzrok nastanka osteoartritisa, ali takođe faktor koji pogoršava stanje kod ove bolesti. Usled veće telesne težine, veći pritisak se vrši na kosti i zglobove. Ukoliko ljubimci, na primer, već pate od osteoartritisa i manje su aktivni, usled slabog kretanja skloni su samo povećanju telesne težine i pogoršanju opšteg zdravstvenog stanja. Krug se tako uspostavlja i održava.

Povezane vesti

Šanse za nastanak osteoartritisa su kod gojaznih pasa veće za 2,3 puta, a kod mačaka 1,2 puta. Simptomi oboljenja se kod pasa manifestuju tako što dok sede, teže da svu težinu prebace na jednu stranu tela, izbegavaju stepeništa ili u toku igre iz čista mira izgube interesovanje. Kod mačaka krzno postaje matirano ili proređeno, s obzirom na to da su im pokreti ograničeni, pa ne mogu da dopru da svih delova tela i tako održavaju svoj izgled.

Iako OA može da se javi bilo kad, bolest je prisutnija u starijem životnom dobu ljubimca. Životinja kojoj je sredina tela mlitavija ili se kreće usporenije, potencijalno pati od ove bolesti. Ukoliko je na to sve i gojazna, značajan tretman jeste i dijeta.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka