Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povratak najređe mačke na svetu: Populacija sibirskog leoparda se utrostručila

Populacija sibirskog leoparda utrostručila se u poslednjih deset godina. Leoparde više ne ugrožavaju pritisci ljudskih aktivnosti. Osim toga, znatno su unapređene naučne metode za praćenje populacije.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Prema evidenciji ruskog Nacionalnog parka „Zemlja leoparda“, osnovanog 2012. godine, populacija leoparda se u granicama tog područja skoro udvostručila.

Pre četiri godine izbrojano je 57 jedinki, a danas ima ukupno 84 odrasla leoparda i 19 mladunčadi.

Nacionalni park se prostire na oko 260.000 hektara i predstavlja utočište u kom graciozne životinje mogu bezbedno da žive i razmnožavaju se.

Povezane vesti

Njihovo kretanje prati mreža od 400 skrivenih kamera. Takozvane foto-zamke poseduju infracrveni senzor koji reaguje na toplotu leoparda. To je najveća monitoring mreža u Rusiji.

Naučnici sada mogu da uporede fotografije i razlikuju jedinke prema jedinstvenim šarama krzna te tako prate njihov tačan broj. Poslednje brojanje izvedeno je pomoću slika snimljenih 2017. godine.

Povezane vesti

Iako je lov na sibirskog leoparda zabranjen još 1956. godine, pola veka kasnije brojnost celokupne populacije procenjena je na samo 30 jedinki.

Sibirski leopard živi u četinarskim šumama Rusije, Kine i Severne Koreje. To je jedina vrsta leoparda koja se adaptirala na zimu i sneg. 

Izvor: RTS

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka