Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li ste znali da jaja nekih riba mogu da se izlegnu iz izmeta labuda?

Nakon što ih labud proguta, jaja nekih riba „žive” za trenutak da se ponovo nađu u spoljašnjoj sredini, kada se bez problema izlegnu iz izmeta.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Naučnike je oduvek fasciniralo dokle mogu da idu specifičnosti pojedinih vrsta riba - prema tome gde se sve mogu pronaći i čak razmnožavati. 

Ono što je naučnike posebno fasciniralo kod riba je, na primer, kada neku vrstu pronađu u potpuno izolovanoj vodenoj sredini, u kojoj pre nije bilo ni traga toj vrsti. Logično objašnjenje za ovu neobičnu pojavu bilo je da su ribe u izolovanu vodu mogle da dospeju jedino ako su pale od nekud - preciznije, iz anusa labuda. 

Povezane vesti

Istraživanje objavljeno u žurnalu Ekologija, koje su sproveli naučnici sa Univerziteta Unisinos u Brazilu, otkrilo je da u nekim slučajevima grupe kili riba mogu da prežive digestivni put labuda, od trenutka kada ih ova ptica proguta do momenta izbacivanja u prirodno okruženje. Ovaj vid „javnog fekalnog saobraćaja” objašnjava to kako se pojedine vrste kili riba niotkuda pojave u nekim ribnjacima, tekućim vodama i bilo kojim drugim oblicima vodenih staništa na kojima se ove ribe neobjašnjivo stvore niotkuda.

Nakon što su otkrili da neke vrste biljaka prežive da ih labud pojede i potom izniknu iz njegovog izmeta, naučnici su u zamrznutom uzorku fecesa labuda pronašli jaja kili ribe. Ovo su proizveli tako što su u hranu koskoroba labuda, koji živi u zoološkom vrtu, umešali dve vrste jaja kili riba. Zatim su čekali jedan dan kako bi sakupili uzorke izmeta da bi u njima potražili jaja. 

Povezane vesti

Od 650 podmetnutih ribljih jaja koje su labudovi progutali, oko 5 je pronađeno netaknuto. Tri su nastavila da se razvijaju, a od toga su dva uginula od gljivične infekcije, ali jedno je preživelo 30 sati u crevima labuda i nakon 49 dana se uspešno izleglo.

Jaja kili ribe imaju deblju spoljašnju membranu, odnosno horion, što im omogućava da prođu digestivni trakt labuda netaknuta. Ovu karakteristiku koja garantuje veću otpornost nemaju sve vrste riba.

S druge strane, digestivni trakt labuda funkcioniše tako da se ne apsorbuje baš sva hrana koju ptica proguta, već ona relativno brzo prolazi kroz organizam životinje i izlučuje se u spoljašnju sredinu, kako bi preostalim hranljivim sastojcima u prirodi mogla da se nahrani neka druga ptica. Na ovaj način jaja ribe dožive da budu obrok i prežive.

Povezane vesti

Poznate po tome da se pojavljuju na neočekivanim staništima, poput privremenih vodenih staništa koja brzo isušuju, kili ribe smatraju se jednom od najekstremnijih vrsta. Obično žive oko godinu dana, a položena jaja mogu da prežive na tlu, odlažući svoje izlegnuće do trenutka kada se ostvare optimalni uslovi. 

Jedna vrsta kili ribe, Mangrove killifish, adaptirana je da preživi i do 2 meseca van vode, dišući preko sopstvene kože i hraneći se tako što uz pomoć repa ili stomaka skakuće i hvata insekte. 

Sledeće što naučnici žele da ispitaju su jaja šarana.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka