Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Život u usporenom filmu: Kako životinje doživljavaju vreme?

Kako mačka zna da je vreme da se “nacrta” ispred posude za hranu jer je tačno 9 sati?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ovakvo ponašanje mačke samo je reakcija na dešavanja u sredini u kojoj živi. Mačka oseća kada treba da potraži hranu zahvaljujući oscilacijama u bioritmu – promenama u nivou hormona, telesne temperature i moždanih aktivnosti. Organizam životinje, pa i čoveka, stalno prolazi kroz jedan isti ciklus koji se naziva cirkadijalnim ritmom – u 24 sata smenjuju se faze od stanja dubokog sna do stanja maksimalne aktivnosti.

Povezane vesti

Jasno je da životinje imaju osećaj za vreme, ali sasvim je drugačije pitanje kako one doživljavaju proticanje vremena. Kaže se da je jedna čovekova godina jednaka sedam psećih, ali kako ih doživljava pas? Da li mu zato vreme prolazi sporije? U 2014. godini jedna velika studija o percepciji vremena kod životinja zaista je potvrdila da životinje imaju različite vremenske skale, odnosno doživljaje proticanja vremena, i da na to najviše uticaja imaju njihova telesna masa i metabolizam.

Povezane vesti

Kako su uopšte tako nešto utvrdili? Ispostavlja se da percepcija vremena zavisi od toga kojom brzinom obrađujemo senzorne informacije. Ako životinji pokažete svetlo koje veoma brzo blinka, ona će to doživeti kao zrak svetla i neće primetiti blinkanje. Onim životinjama koje primećuju i “najzgusnutije” treptaje – a to su po pravilu bile sitne životinje sa sporim metabolizmom, vreme prolazi usporeno. Istraživači su ove testove izveli na različitim gušterima, pticama, ribama i sisarima i utvrdili da što su životinje manje i imaju sporiji metabolizam, to u njihovoj percepciji vreme protiče sporije: male životinje žive u usporenom filmu.

Izvor: Nauka kroz priče

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka