Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mogu li životinje da dobiju opekotine od sunca?

Veterinari objašnjavaju na koji način sunce utiče na životinje i kako možemo zaštititi svoje ljubimce.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nakon duge i hladne zime teško je odoleti prvim sunčevim zracima. Kako bi suzbili neželjena dejstva zračenja za ljude tu su SPF (Sun protection factor) preparati, ali da li ste znali da i životinje mogu da izgore?

Povezane vesti

„Divlje životinje imaju biološki usađene mere zaštite u skladu sa uslovima okruženja u kom žive - one koje žive u veoma osunčanim predelima često imaju perje, krzno ili druge fizičke karakteristike koje ih štite od UV zraka”, objašnjava glavni veterinar u Društvu za očuvanje divljih životinja, Pol Kejli za Njujork Tajms.

Životinje koje se smatraju osetljivijim na sunce su slonovi, nosorozi, kao i sveže ošišane ovce. Istraživanja su otkrila oštećenja u ćelijama, izazavana suncem, kod plavih kitova, kitova perjara i ulješura.

Povezane vesti

Životinje se na različite načine prilagođavaju jakom suncu, pa je, na primer, zbog toga veći deo jezika žirafe crn, a tek pred kraj prelazi u roze boju. Nilski konji, izlučuju rozikastu tečnost u vidu kapljica u predelu vrata, lica i iza ušiju, a ta tečnost apsorbuje sunčevu svetlost i sprečava razmnožavanje bakterija. Zmije i gmizavci mogu specifičnoj, šarenoj koži da zahvale za dodatnu zaštitu od opekotina, a osim zaštite od UV zraka, njihova ljuskasta koža zadržava vlagu u na taj način reguliše telesnu temperaturu.

U slučajevima kada biologija ne rešava problem opekotina, životinje su razvile sopstvene sisteme zaštite - slonovi bacaju pesak po sebi (i svojim mladima - istovremeno ih učeći kako da se brinu o sebi kada odrastu), neke od životinja biraju hlad u najtoplijem delu dana, povlače se u svoje jazbine, kupaju se u blatu ili se polivaju vodom.

Povezane vesti

Za kućne ljubimce se već mogu pronaći specijalne kreme sa zaštitnim faktorom, a za konje, na primer, veterinari navode da mogu poslužiti i kreme za sunčanje namenjene dečjoj koži. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka