Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neobične navike riba: Pirane mogu da budu vegeterijanci?

Pirane se smatraju podvodnim predatorima, međutim, neke vrste odlučile su se za biljnu ishranu. Neke čak i laju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Biolozi koji se bave vodenim staništem smatraju da bi 300 pirana bilo dovoljno da za kratkih 5 minuta u potpunosti rastrgnu čoveka teškog 180 kilograma. Sa svojim oštrim zubima poput sečiva i željom za krvi pirane su stekle reputaciju agresivnih mesoždera. Ipak, neke od njih su vegeterijanci.

U slobodnim vodama Južne Amerike živi oko 30 vrsta riba. Vrsta pirana (Tometes camunani) koja nastanjuje reku Amazon u delu države Para u Brazilu hrani se isključivo rečnom travom. Neke vrste čak preferiraju biljnu ishranu u odnosu na meso. Tipična ishrana za pirane su škampi, crvi, leševi i druge ribe. Na njihovom meniju se ljudi, generalno, ne nalaze.

Povezane vesti

Pirane sa zubima nalik na ljudske 

Nekoliko vrsta paku ribe sa crveni trbuhom (Piaractus brachypomus) otkriveno je u jezeru Sent Kler u blizini Luke Huron u jugoistočnom Mičigenu tokom 2016. godine. Ove pirane-vegeterijanci poznate su po svojim kockastim zubima koji podsećaju na ljudske. Ove ribe koriste svoje zube da krckaju semenke i orašaste plodove. Neke čak imaju sposobnost da pre nego što ih pojedu, plodove odvoje od ljuske.

Pirane koje se pronalaze u vodama izvan Južne Amerike uglavnom su ljubimci koje su njihovi vlasnici oslobodili. Pet američkih država je čak zabranilo transport, kupovinu, posedovanje i prodaju pirana zbog njihovih predatorskih karakteristika. U 2014. godini uhapšen je muškarac u Njujorku zbog krijumčarenja oko 40 000 pirana, u vrednosti oko 37 400 dolara.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: Youtube printscreen

Pirane sa belim trbuhom (Pygocentrus natterei) je vrsta najpoznatija po krvožednosti. Ova vrsta se smatra veoma agresivnom, ali nije toliko opasna koliko se veruje. Obično žive u plićaku, u jatima od po nekoliko stotina jedinki. Ali ova njihova brojnost proizilazi iz potrebe za zaštitom, a ne lovom. Samo kada je nestašica hrane i kada su izložene izgladnjvanju one napadaju plen dosta veći od sebe. Kada su gladne u stanju su da rastrgnu svoju žrtvu u roku od nekoliko minuta.

Pirane koje „laju”

Kod pirana sa belim trbuhom zastrašujući je i zvuk koji neke od njih mogu da ispuštaju - taj zvuk podseć na lavež psa. Ovaj zvuk ispuštaju obično kada se nalaze u sukobu sa drugom piranom. Druge dve vrste zvukova karakteristične za ove ribe jesu groktanje i škrgutanje zubima.

Svoju jezivu reputaciju pirane duguju predsedniku Teodoru Ruzveltu koji je, putujući po Amazonu, zapisao u svojoj knjizi da su pirane najsvirepije ribe koje postoje.

„U prirodi pirane je da napada plen daleko veći od sebe. Otkinuće vam prst šake ukoliko ste nepažljivi dok ste u vodi. One unakažuju plivače - gotovo u svakom gradu u Paragvaju postoje ljudi koji su na ovaj način osakaćeni. One će iskidati i proždrati žive svakog čoveka ili životinju koja je ušla u vodu sa ranom na telu. Izluđuje ih čim osete krv u vodi. Ranjenu divljač koja dospe u vodu će iskidati na komade i pojesti. Repove velikih riba će odgristi kada ih prvo iscrpe napadima”, odlomci su iz Ruzveltove knjige.

Povezane vesti

Otkriveno je da su Brazilci u to vreme koristili pirane kako bi fascinirali turiste, kao što je Ruzvelt. Oni su ih izgladnjivali, a zatim puštali tako manično izgladnele da komadaju plen.

Uopšteno, pirane ne napadaju prve. Međutim, kako su u stanju da „nanjuše” kap krvi u 200 litara vode, ukoliko ste povređeni ne preporučuje se plivanje u vodama Amazona.

Pirane se smatraju podvodnim predatorima, međutim, neke vrste odlučile su se za biljnu ishranu. Neke čak i laju.
Izvor: YouTube

Izvor: Ripleys.com

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka