Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za pripitomljavanje psa "kriva" vučja kooperativna narav

Naučnici ističu da negativne predrasude o vuku nisu uvek opravdane, jer je upravo kooperativna vučja narav otvorila put pripitomljavanju životinje i pretvaranju u vernog čovekovog prijatelja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Vukovi predvode a psi slede, ali obe su vrste podednako sposobne sarađivati s ljudima, prema istraživanju koje dodaje novi obrt u priči kako su jedni pripitomljeni a drugi nisu, prenosi BBC.

Psi duguju svoju kooperativnu prirodu vukovima, pokazuje istraživanje sprovedeno na vučićima odraslima uz ljude.

Od strašnih mesoždera do lojalnih zaštitnika: Kratka istorija nastanka pasa (VIDEO)

Tokom procesa pripitomljavanja oni koji su bili poslušniji i podložniji ljudima odabirani su za dalji uzgoj, zbog čega su danas bolji kućni ljubimci, navodi se u radu objavljenom u časopisu Scientific Reports.

Sivi vukovi u naučnom centru za vukove u Beču bili su jednako dobri, kao i psi, u obavljanju zadatka s trenerom koji se sastoji od povlačenja konopca s posudom za hranu, pri čemu je pas ili vuk držao jedan kraj konopca a čovek drugi.

Ali, za razliku od pasa obuhvaćenih istraživanjem, vukovi su bili spremni i na vlastite taktike uključujući krađu konopca od trenera.

Prvi put nakon 100 godina: Vukovi pronađeni nadomak Rima

Frederik Rang iz instituta Konrad Lorenc univerziteta Vetmeduni u Beču kaže: "Pokazuje se da su vukovi skloniji da preuzmu vođstvo i započnu nešto, dok su veći izgledi da psi pričekaju i gledaju šta će njihov ljudski partner učiniti i potom to slede".

Pre oko 30.000 godina vukovi su se približili ljudskim naseljima u potrazi za otpacima hrane.

Nakon toga usledio je proces njihovog pripitomljavanja i selektivnog uzgoja kako bi se izmenilo vučje ponašanje i geni i pretvorilo ih u današnje pse.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka