Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najprodavaniji sisar na svetu: Verovatno nikada niste čuli za ovu životinju, a preti joj istrebljenje

Na teritoriji Afrike i Azije živi jedinstven sisar čijem istrebljenju preti agresivna upotreba u svrhu ishrane.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Za njegovo postojanje mnogi nikad nisu čuli, ali je na listi životinja kojima preti istrebljenje na samom vrhu prema izveštajima vodeće nevladine organizacije za monitoring mreže trgovine divljim životinjama - TRAFFIC. 

Neobični sisar, čija je koža prekrivena specifičnim ljuspicama, po imenu pangolin spada u najugroženiju vrstu na planeti.

Pangolini su slatki i nesvakidašnji i žive na prostoru afričkog i azijskog kontinenta. Oni su male životinje koje izgledom podsećaju na armadila ili artičoku. Jedinstven je među sisarima po ljuspičastim tvorevinama koje mu prekrivaju spoljašnjost tela. Iako te tvorevine nemaju primenu u medicini, s obzirom na to da su sačinjene od keratina, isto kao i nokti kod čoveka, predstavljaju sastavni deo tradicionalne medicine u Aziji.

Pogledajte i 20 vrsta za koje niste znali da su ugrožene

1800 kutija zaleđenih delova pangolina, još 572 smrznuta u komadu, 61 živ u kavezima kao i 361kg njihove krljušti zaplenjeno je 7. februara ove godine u akciji namenjenoj razotkrivanju nelegalne trgovine pangolinima, na prostoru države Sabah na ostrvu Borneo u Maleziji. Pronađene životinje u upotrebnoj vrednosti se procenjuju na oko 2 miliona dolara. Ovo je najveći obim trgovine ikad prekinut zahvaljujući nadležnima.

U izjavi za IFLSCIENCE! direktorka TRAFFIC-a za jugoistočnu Aziju, Kanita Kiršanasmi ističe da je teško razotkriti lovokrađu pangolina, te je zbog toga čestitala na upornosti i uspehu nadležnih u državi Sabah u Maleziji. 

Meso pangolina koristi se kao luksuzna hrana u različitim kulturama istočne Azije. Istraživanja ukazuju na to da je tokom prethodne decenije iz divljine ukradeno preko milion jedinki pangolina, kao i to da se ne zna koliko je ovih životinja preostalo u divljini. Ovaj podatak govori o tome da se ove životinje jedu do istrebljenja.

Pogledajte i Najugroženije životinjske vrste

Zbog već alarmantne opasnosti od istrebljenja ove porodice životinja 16. februar je proglašen Svetskim danom pangolina. Na ovaj način se svet bori protiv uništenja ugroženih životinjskih vrsta i podiže svest o njihovom postojanju.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka