Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sibirski tigar – zaštićena vrsta ili unosan posao?

U parku sibirskih tigrova u kineskom gradu Harbinu posetioci mogu izbliza da upoznaju i nahrane ovu ugroženu vrstu divljih životinja, ali i da popiju piće sa njihovim kostima.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nacionalni park u Harbinu na severoistoku Kine predstavlja najveće boravište i prebivalište ove životinjske vrste na svetu. U parku je, na tri lokacije, smešteno oko 1.300 tigrova.

Međutim, iako je Kina poslednjih godina napravila značajne pomake u zaštiti divljih životinja i dalje se kod kapije parka nalazi prodavnica koja prodaje piće sa kostima tigra.

Kako prenosi Rojters, ovo egzotično piće se prodaje po ceni i do 1.000 dolara po boci i to uz odobrenje državnih institucija.

U nastojanjima da se uključi u svetske napore za zaštitu prirode, Kina je uvela i potpunu zabranu slonovače i stopirala planove za otvaranje jednog od najvećih svetskih rezervata za divlje tigrove na severoistoku zemlje 2020. godine.

Ali, uporedo sa ovim naporima, Kina ima i visokoprofitni posao vezan za ovu životinjsku vrstu.

Stručnjaci za očuvanje prirode kažu da parkovi tigrova gomilaju zalihe životinjske kože i kostiju u zamrzivačima, sa ciljem prodaje u medicinske svrhe.

Zaposleni u ovom parku tigrova otvoreno su priznali državnim vlastima da su prinuđeni da se bave ovim poslovima kako bi obezbedili sredstva za održavanje rezervata i sprovođenje vladine politike za zaštitu prirode.

Kineski mediji navode da tigrova kost na tržištu dostiže cenu od 720 do 1.300 dolara po kilogramu, što znači da se može zaraditi na desetine hiljada dolara samo od jedne životinje.

Po tradicionalnoj kineskoj medicini prah od tigrovih kostiju se koristi za ublažavanje bolova kod artritisa.

Procenjuje se da u Kini trenutno ima oko 6.500 tigrova i oko 40 nosoroga na 200 različitih lokacija.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka