Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U čemu su se mačke iz doba Vikinga razlikovale od današnjih?

Znamo da su stari Egipćani voleli mačke, ali šta je sa Vikinzima? Oni su izgleda više voleli njihovo krzno!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nedavno genetsko istraživanje pokazalo je da su su ovi nordijski ratnici na svoje brodove dovodili mačke kako bi ubijale glodare, te su upravo oni zaslužni za njihovo razmnožavanje po svetu. Međutim, izgleda su Vikinzi imali još neki razlog zbog kojeg su toliko “voleli” mačke - od njihovog krzna su pravili odeću.

Saznajte i Život neustrašivih ratnika: Kako su se hranili vikinzi?

Sada je, kako je objavljeno u časopisu Science, tim naučnika na Univerzitetu u Kopenhagenu minirao skelete mačaka otkrivene u masovnim grobnicama iz doba Vikinga, kao i na drugim arheološkim nalazištima širom Danske, kako bi istražili u kojoj meri su se mačke iz gvozdenog doba, doba Vikinga i Srednjeg veka razlikovale od današnjih mačaka.

Nova studija, objavljena u danskom časopisu arheologije, otkrila je da, iako se većina životinja smanji kada se pripitomi (psi su u proseku oko 25 odsto manji od svojih divljih rođaka, sivih vukova), upravo suprotno važi za mačke. Naime, mačke su porasle za oko 16 procenata od vremena Vikinga.

Pogledajte i Novo otkriće o nordijskim ratnicima: Vikinzi na svojoj odeći nosili natpis "Alah"? (FOTO)

Ostaci mačaka su bili relativno retki u Danskoj pre Vikinškog doba (650 - 1050), kada su počeli češće da se pojavljuju, posebno oko urbanih naselja. Mnogi ostaci koje je koautorka studije Džuli Bic Torsen pronašla dolaze iz vikinških grobnica. “Može se reći da su mačke bile odrane - imale su znakove rezanja ili im je vrat bio prekinut”, izjavila je Džuli za Science.

Otkrijte i Zbog čega postoji više rasa pasa nego mačaka?

Kako je vreme prolazilo, mačke su se širile po seoskim naseljima i imanjima, kao i u gradovima, a kako pokazuje nova studija - počele su i da rastu. Iako još uvek nije utvrđeno zbog čega se dogodio rast , on može imati veze sa većim pristupom hrani i boljim uslovima života, naročito pošto je više ljudi počelo da tretira mačke kao voljene kućne ljubimce, a ne isključivo kao lovce na glodare ili izvore krzna. Počevši od kasnog Srednjeg veka, ističe Džuli Bic Torsen, mačke su postajale dobro uhranjene i tretirane.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka