Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto grom ne ubija ribe ispod površine vode?

Nikada ne bi trebalo da koristite fen dok ste u kadi, jer električni šok može da vas ubije ubije. Šta se onda dešava sa ribama kada grom udari u vodenu povšinu? Zašto munje ne ubijaju sve životinje u moru?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Jedan od razloga je taj što grom ne udara toliko često u mora i okeane. Godine 2014. žurnal Geophysical Research je objavio mapu koja pokazuje udare groma sakupljenih tokom pet godina od strane meteoroloških satelita. Mapa pokazuje da se udari groma dešavaju 10 puta više na kopnu nego na moru. 

Pročitajte i:13 činjenica o grmljavini

Ovo ima smisla zbog načina na koji se munja formira. Čvrsta zemlja upija sunčevu svetlost i zagreva se brže od vode. Ta toplota uzrokuje veću nestabilnost u atmosferi, što zauzvrat izaziva više oluja koje stvaraju munje. 

Pogledajte i:Munja zarobljena u staklu

Ipak, munja ponekad udari u vodu. Zašto onda ne ubija na hiljade riba? Fizika ima odgovor. Kao i metal, voda je dobar provodnik, tako da ohrabruje struju da putuje preko svoje površine, a ne da se širi ispod nje - na isti način Faradejev kavez štiti svoj sadržaj od opasnih šokova. Srećom, većina riba provodi svoje vreme pod vodom. Međutim, ljudi to ne rade, zbog čega bi odmah trebalo da izađete iz vode ako se oluja približava.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka