Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misterija mačjeg jezika: Naučnici otkrili šta se zaista dešava kada se mačka liže

Naučnica Aleksis Noel je sa svojim kolegama uspela da otkrije tajnu mačjeg jezika.

 Mačka liže šapu Izvor: Foto: Shutterstock

Jednog dana, mačka naučnice Aleksis Noel, Marfi, veselo je lizala samu sebe - kako to mačke obično i rade. Aleksis je bila fascinirana procesom i zapitala se zašto je jezik mačke toliko dobar u razmršavanju čvorova i u čišćenju krzna. Ali kada je pogledala literaturu, shvatila je da su naučnici manje-više ignorisali biomehaniku čudesne četkice jezika.

Možda će vas zanimati i:

Zbog toga je u novoj studiji, Noelova sa svojim kolegama pokušala da otkrije misteriju mačijeg jezika. Jedno od malobrojnih prethodnih istraživanja je pokazalo da su mačiji jezici prekriveni špicastim ispupčenjima koje se koriste kao četkice, dok je Noelova sa svojim timom otkrila da su ova ispupčenja, u stvari, kukice u obliku kandže na čijim se vrhovima nalaze udubljenja u obliku slova "U".

Kada miriju, četkice leže ravno na jeziku okrenute ka pozadi, ali kada je vreme za timarenje, kukice se isprave. Udubljenja na vrhovima kukica sakupljaju pljuvačku i raspoređuju je po krznu dok se mačka timari. 

Možda će vas zanimati i:

Ovakva ispupčenja se ne nalaze samo na jezicima domaćih mačaka. Tim je takođe uspeo da ispita jezike risa, pume, snežnog leoparda, tigra i lava. Oni su otkrili da i divlje mačke imaju kukice slične veličine i oblika, ali veće mačke imaju mnogo veći broj ovakvih šiljaka. Iako su su ispupčenja prilično kratka, ipak služe velikim mačkama u održavanju krzna. Jedini izuzetak je persijska mačka, čije kukice nisu dovoljno velike kako bi se izborile sa dugom dlakom ove mačke. Kukice takođe rešavaju problem čvorova na krznu tako što se pri susretu sa njima rotiraju.

Povezane vesti

Nakon celodnevnog timarenja, mačka po svom krznu rasporedi tečnost jednaku petini čaše vode. Pored toga što im daje sjajan izgled, snimanje termalnom kamerom je pokazalo da timarenje stvara razliku u temperaturi od 30 stepeni između kože mačaka i gornjeg sloja krzna. 

Ovo istraživanje je inspirisalo naučnike da naprave svoju verziju četke. Koristeći 3D štampač, naučnicu su stvorili malu četku TIGR, koja imitira ponašanje mačijih kukica. Naučnici veruju da će nova četka biti pun pogodak za vlasnike kućnih ljubimaca. Takođe, četka bi trebalo bolje da skida dlake kućnih ljubimaca sa kauča od prosečnog usisivača.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka